İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Youtube Üzerinden Para Kazanmanın Yolları

yazar Kadir Toprakkaya

Sosyal medyanın günümüzün en etkili iletişim aracı haline gelmesiyle, çalışma ve para kazanma şekilleri de değişmeye başladı. Artık pek çok insan, sosyal medya üzerinde kendi içeriklerini üreterek para kazanıyor. Kullanıcılarına en ciddi gelirleri sağlayan platform ise Youtube. Peki Youtube üzerinden nasıl para kazanılır? Haber İstanbul, bu çok merak edilen sorunun yanıtını sizler için aradı.

 

En Önemli Kriterler: Takipçi ve İzlenme Sayısı

Youtube’dan para kazanmaya başlamak için, öncelikle kendi kanalınızı açmanız ve kanal ayarlarından reklamları aktif hale getirmeniz gerekiyor. Kanalınızı takip eden ve paylaşımlarınızı izleyen kişi sayısının artmasıyla ise, para kazanmaya başlıyorsunuz. Yani Youtube üzerinden para kazanmak için en önemli kriterler, takipçi ve izlenme sayısı. Bu iki sayıyı ne kadar arttırırsanız, hesabınıza geçen para da o kadar yükseliyor.

 

Telif Haklarına Dikkat

Youtube üzerinden yayın yaparken, dikkat etmeniz gereken çok sayıda nokta var. Bunların en başında, internet hilelerinden uzak durmak geliyor. Herhangi bir hesabın takipçi ve izlenme sayısını botlar aracılığıyla ya da çeşitli uygulamalarla olduğundan çok daha şişkin göstermek mümkün. Ancak Youtube, özel denetleme sistemi sayesinde bu tür hileleri kolaylıkla tespit ediyor ve hileye başvuran kanalları herhangi bir uyarıda dahi bulunmadan kapatıyor. Çok emek verdiğiniz, büyük umutlar bağladığınız kanalınızın bir anda elinizden uçup gitmemesi için, her türlü hileden uzak durmanız gerekiyor.

Youtube’un çok hassas olduğu bir diğer nokta ise, telif hakları. Tüm dünyada faaliyet gösteren ve telif konusunda ciddi uygulamalar yürüten Youtube, sayfanızda herhangi bir telif hakkı ihlali tespit ettiği ya da bu konuda bir şikayet aldığı anda yine tüm paylaşımlarınızı silebiliyor. Bu nedenle sinema filmi, televizyon dizisi, müzik klibi, telifli şarkı, bilgisayar oyunu gibi ciddi şekilde korunan ürünlere sayfanızda asla yer vermemeniz gerekiyor. Youtube, telifli eserlerin görüntülerinin kısmen kullanılmasına da müdahale edebiliyor. Bu yüzden film yorumu, dizi analizi, oyun eğitimi gibi videolarda telifli eserlerden parçalar kullanmak dahi riskli. Bu noktada belirleyici olan kriter ise, telif sahiplerinin tutumu. Kimi telif sahipleri, ürünlerinin reklamını yaptığı gerekçesiyle yorum içeren videolarda görüntülerinin kullanılmasına izin verirken, kimileri ise eserlerinin üçüncü şahıslar tarafından hiçbir amaç ve şekilde paylaşılmasına tolerans göstermiyor. Yani film, dizi, müzik, oyun gibi telifli eserleri içeren videolar hazırlayacaksanız, telif sahiplerinin tutumundan haberdar olmanız ve mümkünse izin almanız, paylaşımlarınızın Youtube tarafından silinmemesi için son derece önemli.

 

Özgün ve Eğlenceli İçerik

Telif haklarının yarattığı sorunlar, Youtube yayıncılarını özgün içerik üretmeye itti. Günümüzde kendi içeriklerini üreten pek çok Youtube yayıncısı, toplamda milyon dolarlarla ifade edilen reklam gelirleri elde ediyor. Bu tipteki içeriklerin eğlenceli, hızlı ve dinamik olması ise, çok izlenme ve beğenilme oranlarını bir hayli arttırıyor. Grafiklerle süslenmiş, esprili, tempolu ve uzunluğu 5-15 dakika arasında değişen videolar, Youtube izleyicilerinin en çok rağbet gösterdiği içerikler arasında başı çekiyor.

Türkiye’de Youtube’u en etkin şekilde kullananlar, 2 – 18 yaş arasındaki kesimden oluşuyor. Bu nedenle çocuklara yönelik çizgi film, çocuk programı, oyun tanıtımı videoları ve gençlere yönelik komedi, eğlence içerikleri, Türkiye’nin en çok izlenen Youtube paylaşımları olarak öne çıkıyor. Dünyada ise, “Nasıl yapılır”, “Nedir”, “Nereye Gidilir” temalı içerikler ön planda. Bu nedenle, Youtube’dan en yüksek oranda para kazanmak isteyenlerin, Türkçe paylaşımlar için çocuk ve genç kesimi, İngilizce paylaşımlar için eğlenceli bilgi aktarımlarını izleyen geniş kitleyi hedeflemesi daha uygun görünüyor.

İlgili Haberler