İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ikinci sergisini açtı

yazar Reha Kadak

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Aktif dinlenme alanım” diye nitelendirdiği fotoğrafçılık sanatında ikinci kişisel sergisini, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla sanatseverlerle buluşturdu. “An’a Tanıklık” Fotoğraf Sergisi, 27 Şubat Salı gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Fotoğraf sanatının estetiğini ve güzelliğini hayatının bir köşesine yerleştiren ve geleceğe miras kalacak o anları objektifiyle yakalayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye Fotoğraf Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen “An’a Tanıklık” adlı kişisel fotoğraf sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu. Dünyanın farklı ülkelerinden objektifine yansıyan kareleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Tek Kubbe Salonu’nda sanatseverlerle buluşturan Başkan Aydın’ın sergi açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve birçok fotoğrafsever katıldı.

HER FOTOĞRAFIN ARKASINDA GELİŞEN BİR ZİHİN DÜNYASI VAR

Sergi açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “İnsanoğlunun aslında dünyaya gelmesinin temel amaçlarından bir tanesi de kainat kitabını iyi okuyabilmektir. Kainat kitabının iyi okunabilmesi de bizim güzel sanatlar dediğimiz resim, fotoğraf, mimari ve şehirleşmeyle ortaya çıkıyor. Bize bırakılan bu kainatı ne kadar iyi anladığımızı sanat eserleri ortaya koyarak ifade ediyoruz. İnsanoğlunun zihninde önce yaşadığı dünyaya ve kainata ilişkin tahayyüller var oluyor. Bu tahayyülün bir şekilde surete dönüşmesi ise bizim medeniyetin kalıcı eserleri dediğimiz sanat eserlerini ortaya çıkarıyor. Örnek verecek olursak; bir şair, şiirini yazmadan önce günler, aylar hatta belki yıllar süren şekilde şiirini zihin dünyasında yoğuruyor. Bir ressam, resmini yaparken öncelikle o resmi zihninde olgunlaştırıyor. Bir yazar, romanını kaleme dökmeden önce yıllarını alan bir uğraşı ile romanı zihninde şekillendiriyor. Hiç kuşkusuz ki fotoğraf çekmek de belki deklanşöre bastığınızda birkaç saniyelik olay gibi gözükebilir ama bir fotoğraf sanatçısı da o eserleri çekerken yine zihninde yoğurduğu o tasavvurla oluşturuyor ve ortaya bu eserleri koyuyor. Bu anlamda burada bulunan fotoğrafların aslında her birisi Murat Bey’in zihninde hayal ettiği ve sonrasında surete dökmüş olduğu fotoğraflardan oluşan bir sergi. Haliyle çekilen her fotoğrafın arkasında gelişen bir zihin dünyasının var olduğunu iyi biliyoruz. Onu oluşturmak, oradaki estetiği yakalamak, oradaki yaradılışın mükemmelliklerini yakalamak da ciddi manada bir birikim gerektiriyor.” diye konuştu.

Murat Aydın

YOĞUN İŞLERLE UĞRAŞAN HERKESE ÖRNEK TEŞKİL ETMESİNİ DİLİYORUM

Şehirde yaşayan insanların günlük yaşamda her gün stresle karşı karşıya kaldığını belirten Numan Kurtulmuş, “Her birimiz şehirde yaşıyor olmanın ağırlığı altında ciddi bir stresle karşı karşıya kalıyoruz. Bu stres siyasetçide belki 10 kat daha fazladır. Bu çerçevede bir siyasetçinin sanatla uğraşması da Murat Bey’in ifadesiyle gerçekten dinlendirici oluyor. Nitekim geçmişte ecdadımızın da sanatla uğraştığını çok iyi biliyoruz. Padişahlarımızın her birisi ya bir el sanatıyla ya müzikle ya da edebiyatla uğraşırdı. Hatta önemli bir kısmı hepsiyle birlikte uğraşırdı. Dolayısıyla sanatın bir de bu tarafı var yani insanın ruhunu dinlendiren tarafları da var. Bu nedenle Murat Bey, aslında çektiği fotoğraflarla bugün bize bir ikramda bulunmuş oluyor. Kendisini tekrar tebrik ediyorum ve başta siyaset adamlarımız olmak üzere yoğun işlerle uğraşan herkese örnek teşkil etmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAF BENİM AKTİF DİNLENME ALANIM

Fotoğraf çekmeye 80’li yıllarda başladığını belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “İkinci kişisel sergimi açmış olmanın heyecanını yaşıyorum. Bu anlamlı günümde benimle birlikte heyecanımı paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Malum bizler çok yoğun bir tempo ile çalışıyoruz. Günlük ortalama çalışma sürem ne kadar diye bir hesaplama yaptığımda hemen hemen 15-16 saati bulduğunu görüyorum. Bu süreçte verimi artırmak, hizmetin kalitesini artırmak, insanları daha yakından tanımakla ilgili olarak sanat alanına yönelmek gerçekten insana çok büyük katkı veriyor. Belediye Başkanlığı süresince de aktif dinlenme aracı olarak her zaman fotoğraftan yararlandım. Fotoğraf çekmek, insanları tanımak, dünyayı tanımak, kültürleri tanımak, farklılıkların farkına varmak, önemli anları tespit etmek, bugüne ve geleceğe aktarmak ve insanlığa hizmet etmek noktasında bana çok şey kattı. Ayrıca sağlıkla ilgili de çok şey kattığına inanıyorum. Çünkü yoğun tempo içerisinde zihninizi farklı bir alana yönlendirdiğinizde aktif dinlenme yapmış oluyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

YÖNETİCİLERİMİZİN SANATIN BİR ALANIYLA BU KADAR HASBİHAL ETMESİNE ALIŞIK DEĞİLİZ

Sergiye ev sahipliği yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Yalçın Karayağız ise, “Aslında biz bu fotoğraf sergisini neredeyse iki yıldır konuşuyoruz ama kısmet bugüneymiş. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki olağanüstü bir fotoğraf sanatçısıyla karşılaştık. Bu durum Murat Bey’i yakından tanıyan biri olarak benim için sürpriz olmadı ama fotoğrafları görmek için buraya gelenlere sürpriz oldu. Çünkü bizler yöneticilerimizin sanatın bir alanıyla bu kadar hasbihal etmesine ve böylesine olağanüstü eserler üretmesine alışık değiliz. Bu anlamda gerçekten çok mutlu oldum. Böylesine bir etkinliğe ev sahipliği yapmak, ülkemizin 135 yıllık kültür sanat kurumunda sizleri ağırlamak bizim için onur ve gurur verici bir durum.” diye konuştu.

27 Şubat Salı gününe kadar ziyaret edilebilecek serginin, katalog satışından elde edilecek gelirin tamamı Türk Kızılayı’na bağışlanacak.

Murat Aydın

İlgili Haberler