İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Ahmet Hamdi Tanpınar ömrünün 20 yılını verdiği Beyoğlu’nda anıldı

yazar Esra Örnek

Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Ahmet Hamdi Tanpınar doğumunun 120.yılında Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği etkinlik ile anıldı. Türk edebiyatına kazandırdığı değerli eserler ile gerek resimden musikiye, gerek ise psikolojiden mimariye unutulmaya yüz tutmuş tarihimize ışık olmaya devam ediyor.

Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinliğe İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün desteğiyle düzenlenen program, 10 Haziran- 6 Temmuz tarihleri arasında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde görülmeye devam edecek.

TANPINAR’IN DEĞERLİ ESERLERİ İLK KEZ KATILIMCILARA GÖSTERİLECEK

Ahmet Hamdi Tanpınar’ı Anma programı çerçevesinde açılmış olan ‘’Tanpınar Sergisi’’ ile katılımcılar birçok eserine de tekrardan şahit olma fırsatı yakalamış olacak. Sergide ayrıca “İstanbul Bir Terkip”, “Şehrin Zamanı”, “Serten Işıktan Bir Harita” isimli 3 adet video art arda izlenebiliyor.

TANPINARIN ESERLERİNDEN BESTELENEN ŞARKILAR SESLENDİRİLDİ

Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğin bir diğer önemli organizasyonu ise Tanpınar’ın eserlerinden bestelenen şarkıları değerli sanatçılardan dinleyebileceğiniz bir konserin gerçekleşmesiydi. Bir ay sürecek bu etkinlikte birçok söyleşi programı da yer almakta.

AHMET HAMDİ TANPINAR KİMDİR?

23 Haziran 1901’de İstanbul’da doğan Ahmet Hamdi Tanpınar Baytar Mektebini bırakır ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden 1923’te mezun olur. Ahmet Hamdi Tanpınar adını ilk kez Altın Kitap dergisinde yayınlanan ‘Musul Akşamları’ şiiriyle duyurur. 1934 yılında ise Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretmenlik yapmaya başlar. Bu sırada Tanpınar, şiir ve hikaye yazmayı sürdürür. Bir süre sonra İstanbul Üniversitesi’nde kurulan Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü’ nün başına geçer. 1942’de Maraş milletvekili olarak meclise girer. Burada bir dönem görev yaptıktan sonra 1946’de Milli Eğitim Müfettişi olur. Daha sonra tekrardan İstanbul Üniversitesi’ne döner ve Türk Edebiyat Tarihi üzerine çalışmalar yapar. Tanpınar, 1962 yılında aramızdan ayrılır.

İlgili Haberler