İstanbul Boğazı’ndaki yalı ve malikânelerin yemek kültürünü ilk kez gün yüzüne çıkaran, İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin desteğiyle ünlü şefler Ömür Akkor ve Zennup Pınar Çakmakcı’nın hazırladığı “Boğaziçi’nin Lezzetleri” adlı kitap, Üsküdar Nevmekan Sahil’de tanıtıldı.
İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin dönem başkanlığını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Bu sadece bir yemek kitabı değil; tarih, sosyolojik yapı, yaşam biçimi ve Boğaz’ın zenginliğini sunan bir kaynaktır. Boğaziçi, bizlere Allah’ın lütfudur. İstanbul’un geçmişi ve geleceğini mercek altına alan kitabın yazarları Ömür Akkor ile Pınar Çakmakcı, birer kültür tarihçisi olarak Boğaziçi’nin sırlarını önümüze koydular.”
“Lüfer, Boğaz’ın en güzel ve kaliteli balığı”
Şef Ömür Akkor ise Boğaziçi’nin kültürünün Türklere ait olduğunu belirterek; “Boğaziçi, Osmanlı’dan günümüze kadar naïf bir kültüre sahiptir. Lüfer, Boğaz’ın en güzel ve kaliteli balığı. Eskiden özel kayıklarla Boğaz’a açılırlar ve teknelerde mangal dahi bulurdu. Lüfer öyle tutulup, daha sonra evlere ve restoranlara pek taşımazdı. Tutulduktan hemen sonra temizlenir ve mangalda pişirilip, orada yenirdi. Limon sıkmak isteyen de kıyıdaki bir ağaçtan limonu koparır ve üzerine sıkardı. Yani lüfer balığı, Boğaz üzerinde sandalda ya da teknede hemen yenir ve en taze haliyle tüketilirdi” dedi.
“KÜLTÜRÜMÜZÜN BİRER PARÇASI OLAN LEZZETLERİ YAZDIK”
Kitabın diğer yazarı Şef Pınar Çakmakcı da “Kültürümüzün birer parçası olan lezzetleri yazdık ve lezzetlerini çıkış noktasını anlattık” şeklinde konuştu. Lansmanda harita üzerinde Boğaz’da avlanılan balıklar, yalılarda pişen yemekler, en çok tüketilenler ve tarifleri uygulamalı olarak gösterildi. Lansmana İstanbul Boğazı’ndaki Üsküdar, Beşiktaş, Sariyer, Beykoz, Beyoğlu ve Fatih Belediye Başkanları katıldı.
BOĞAZİÇİ’NİN KÜLTÜR TARİHİNE ÖZGÜN BİR KATKI…
İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, çok özel bir projeye imza attı. Gastronomi dünyasının sayısız ödülüne sahip ünlü şefler Ömür Akkor ve Zennup Pınar Çakmakcı tarafından kaleme alınan “Boğaziçi’nin Lezzetleri”, yüzyıllardır süregelen Boğaziçi’nin kültürel birikimini, lezzet odaklı bir esere dönüştürdü. Boğaziçi hakkında geçmişten günümüze özel bilgiler ile başlayan kitapta, İstanbul’da yaşanan sosyal değişimin yemek kültürümüze yansımasını da takip etmek mümkün. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan eserde, balıkların avlanma tarzlarından hangi ayda hangi balığın tüketileceğine kadar geniş bir bilgi sunuluyor. Boğaziçi balıklarının her birine özel tariflerin yer aldığı eser, yalılarda pişen yemeklerin tariflerine de yer vererek, İstanbul’un ve Boğaziçi’nin kültür tarihine özgün bir katkı ortaya koyuyor.