İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İlhami Ahmed Örnekal İlkokulu öğrenciler için özgün bir ürün oluşturmak istedi

yazar Damla Yaylak

İlhami Ahmed Örnekal İlkokulu Anasınıfı öğretmeni Fatma Serin Avrupa Birliği bünyesinde önemli bir projeye adım attı. Papatyalar sınıf öğretmeni Serin, Kasım 2020’den Mart 2021’e kadar süren, “ E Twinning” projesine ortak karar ile “Vitaminlerin Gücü Adına” isminin verildiğini dile getirdi.

Bu konuda bir açıklama da bulunan Fatma Serin şunları söyledi: Sağlık, evrendeki tüm canlılar için önem taşımaktadır. 2020 yılında ülkemizde görülmeye başlanan Covid-19 virüsü ile pandemi sürecinde sağlıklı yaşamın önemi gün yüzüne çıktı. Bağışıklık sistemini geliştirmek virüslerle savaşmakta çok önemli bir faktör, bundan dolayı küçük yaş grubu çocuklarına; vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri, sebze ve meyvelerin önemini anlatacak etkinlikler düzenleyerek sağlıklı beslenmenin önemini anlatan bir proje çalışması oluşturulmuştur. Bu proje ile çocuklara, kış meyvelerini ve sebzelerini tanıma, bu besinlerde bulunan vitaminler ve vitaminlerin organlara olan faydası ile ilgili etkinlikler düzenlenmiştir.

ÇOCUKLARIN BESLENME DÜZENİNE KIŞ SEBZE VE MEYVELERİNİ EKLEMEK

Proje ile çocukların vücutlarını tanıma, iç organları hakkında bilgi sahibi olmaları ve özellikle yeşil yapraklı sebzeleri yeme alışkanlığı kazanmalarına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu konuda uzman olan çocuk doktoru ve diyetisyen görüşleri ve önerileri alınarak çalışmalara yön verilmiştir. Proje süresince çocukların ebeveynleri ile birlikte besinlerin vücudumuza faydalarını ve kış sebzeleri ile hangi tür yemekler yapılabileceğini araştırmaları, kış sebzeleri ile yemek yapmaları çocuk-ebeveyn birlikteliğine nitelikli ve etkileşimli zaman geçirmeleri açısından katkısı olmuştur.

PROJENİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?

İlhami Ahmed Örnekal İlkokulu Anasınıfı öğretmeni olan Fatma Serin, öğrencilerinin daha çok paketlenmiş atıştırmaları tercih ettiğini, yemek konusunda seçici olduklarını bu yüzden yanlış beslenmenin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu süreçte çocuklar ile ailelerin beraber mutfağa girip lezzetli ve sağlıklı tarifler yapma fırsatı olduğunu belirten Serin, çocukların beslenme konusunda farkındalıklarının arttığından da bahsetti. Artık çocukların yedikleri yemeklerin yararlarını bilerek, kendi istekleri ile tükettiğini söyleyen Serin, velilerden projeyle ilgili geri dönüşlerin olumlu olduğunun da altını çizdi.

ÇOCUKLARA VİTAMİNLERİN ÖNEMİ ANLATILDI

İstanbul Kadıköy’de İlhami Ahmed Örnekal İlkokulu Okul öncesi öğretmeni olan Fatma Serin’ in organizasyonunu yapmış olduğu İstanbul dan Uzman Çocuk Hekimi Sibel Kalçın ve Uzman Diyetisyen Cansu Yalçın hocanın sunumlarıyla Uzman Eğitim semineri ile Projedeki tüm öğrencilere, velilere, öğretmenlere eğitim verilmiştir. Proje ile birlikte hayatında hiç çocuk doktoruna, diyetisyene gitmemiş birçok öğrenciye ulaşıldı. Uzman Eğitiminin çok dolu ve güzel geçtiğinden bahseden Serin, “Bu eğitimle Tüm katılan öğrenci veli ve öğretmenlerimize ulaşmış olduk. Ayrıca Uzmanlarımızla bizleri buluşturan okulumuz velilerinden Doçent Dr Türkan TOPÇU ‘ya desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.” Dedi.

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILDI?

Kış sebzelerini tüketmenin sağlığa yararları konusunda öğrencilere farkındalık yaratıldı. Papatyalar Sınıfı olarak Vitamin dolu Meyve ve Sebzelerle ilgili şiirler yazıldı, velilerden Doçent Dr İlhan Tonger, Dr Sevda Tonger, Altuğ Öncü hocaların besteleriyle, onların eşliğinde şarkılar söylendi. Yeni parçalar ürettildi. Oyun temelli eğitim yöntemiyle eğitici oyunlar yapıldı. Web2 araçlarıyla bilgisayarsız Kodlama oluşturuldu. Elektronik puzzle yap boz, hafıza kartları, çark oyunları vb oyunlarla sebze ve meyveler tekrar edilmiş oldu. Yeşil yapraklı sebzeleri sevdirmek adına çocuklar ve aileler mutfak etkinliğinde ıspanaklı kek, kereviz, pırasa çorbası gibi tarifleri denediler. Bu sayede öğrenciler ve velilerin farkındalığı arttı.

“PROJE ÖGRENCİLER KADAR ÖĞRETMENLERE DE FAYDA SAĞLADI”

Vitaminlerin gücü adına projesi öğrenciler kadar öğretmenlere de faydası dokundu. Projenin müfredata entegre edildiğini ve bu sayede daha kolay çocukların zihninde kaldığını belirten Fatma Serin kendisi ve arkadaşlarına katkılarından şu cümleler ile bahsetti:

“Web2 araçlarını kullanmayı, elektronik hikaye oluşturmayı, sergi ve zihin haritası oluşturmayı öğrendik. Canlı görüşmeler aracılığıyla farklı kültürlerden insanlarla bir araya geldik, yeni bilgiler paylaştık. e Twinning projesinden Okul öncesi dönemindeki çocuklar kadar biz öğretmenlerde faydalandık”

Proje Ortakları; Mersin ‘den Burçin Aysen Ruç , Zonguldak dan Buket Ergün ,Çorum ‘dan Elif Cansu Çitoğlu , İstanbul ‘dan Fatma Serin tarafından uygulanmıştır. İlhami Ahmed Örnekal ilkokulu müdürü Ayhan Karatop eTwinning projesinin uygulanmasını desteklemiştir.

Vitaminlerin Gücü Adına Projesi, Mersin’den Esin Dönmezler ve Kırklareli ‘nden Gözde Ural tarafından eTwinning projesi olarak kurulmuştur. Mersin, Kırklareli, Çorum, Zonguldak, İstanbul illerinde uygulanmıştır…

İlgili Haberler