İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul’un ilk su istasyonu onarılıyor

yazar Zeynep Ulukut

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul’a ilk basınçlı suyu veren Terkos Pompa İstasyonu’nun bakım onarım çalışmasına başladı. 1885’de 2. Abdülhamit döneminde hizmete girerek yüz yıla yakın İstanbulluya hizmet veren tesisteki mekanizmalar, yeniden çalışır hale getirilerek kentin kültür hazinesine kazandırılması amaçlandı.

BİNALARDA TADİLATTA

İBB’ye bağlı kuruluşlarından İSKİ, İstanbul’un ve Türkiye’nin ilk su pompa istasyonunu bakıma aldı. Terkos Pompa İstasyonu’nda makinelerin onarımı gerçekleşirken binalarında tadilatına başlandı. çalışmalarını 2021’in Nisan ayında tamamlanması planlandı.

MÜZE OLMAYA DEVAM EDECEK

İSKİ Vakıf Su Şube Müdürü Karsu Hatipoğlu onarımların ardından Terkos Pompa İstasyonu’nun müze işlevine devam edeceğini belirtti. İstasyonun öneminden bahseden Hatipoğlu şu bilgileri verdi: “Binanın yapımına 1883 yılında Abdülhamit zamanında başlanmış. İki yıl sonra 1885’de hizmete girmiş. Fransa’dan getirilen ilk pompalarla şehre su veriliyor. Sonrasında şehrin su ihtiyacı arttığı için yeni pompalar da ekleniyor. 1967’ye kadar tesis aktif şekilde çalışıyor. Bu tarihten 1980’e kadar da ihtiyaç halinde çalıştırılmak üzere hazır tutuluyor. Bundan sonra kullanıma kapatılarak müzeye dönüştürülüyor.”

İlgili Haberler