İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Mevsim geçişlerindeki beslenmeye dikkat

yazar Su Akça

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Billur Filiz, mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak, karşılaşılabilecek hastalıklara karşı vücudu koruyabilmek adına önemli tavsiyelerde bulundu. Mevsim geçişlerinde metabolizmanın çalışma hızının değiştiğini belirtti. Önceliğin vücudun düzenli işleyişini sağlayan besin öğelerini tüketmek olduğunun altını çizdi. “Bu dönemde özellikle vitamin ve mineral alımı ön plana çıkıyor.”

Billur Filiz sözlerine şöyle devam etti: Bağışıklık denildiğinde akla ilk olarak C vitamini geliyor. Yapılan çalışmalar D vitamini yetersizliğinin bağışıklığın hızlı düşüşünde daha etkili olduğunu gösteriyor. Ancak D vitamini güneş ışığı yeterli alınmadığında aktive olmuyor. Bu sebeple yumurta sarısı, süt ürünleri, balık gibi D vitamini içeren besinler tüketmeliyiz. Günde en az 20 dakika güneşlenmek gerekiyor. Kronik yorgunluklarla başa çıkmak için B12 ve B tipi (kırmızı et ve baklagiller) vitaminler tüketilmelidir. Hücre yenilenmesi için de C vitamini (narenciye ve yeşillikler) gibi antioksidanlar tüketilmelidir. Ek olarak zencefil ve zerdeçalı günlük beslenmeye ekleyebiliriz.

FİLİZ, “KORONAVİRÜSE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMALIYIZ”

Billur filiz, bilinçsiz alınan takviyelerin önemli sağlık sorunlarına yol açtığı konusunda vatandaşları uyardı. “Öncelikle vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekir. Bunun için de ya aile hekimlerine ya da konun uzmanı bir hekime başvurmak birinci önceliktir. Tetkikler sonucunda hangi vitamin ve mineralin hangi dozda kullanılması gerektiği belirlendikten sonra ilgili takviye yapılmalıdır. Aksi takdirde fazla alınan takviyeler sonucu karaciğer, böbrek gibi organların çalışma hızı etkilenir. Bu durum organlara hasar verilebilmektedir. Örneğin korona ile popülaritesi artan D vitaminin fazla kullanımı böbrek taşına neden olmaktadır.” dedi.

Filiz, özellikle kilo vermek amaçlı tek tip beslenme yapmanın veya bir tür yiyeceğin tüketimini arttırmanın metabolik dengenin bozulmasına sebep olabileceğini söylüyor. “Böyle bir durumda vücut ya az enerji alımı sebebiyle kıtlık bilinci oluşturacak ve daha fazla yağ depolayacaktır ya da hızlı yaratılan katabolizma yani yıkım sebebiyle bağışıklığın düşmesi, karaciğer gibi metabolik faaliyetleri kontrol eden organların bozulmasına sebep olacaktır.” ifadelerini kullandı. Yaz mevsimi yaklaşırken insanlarda kilo verme eğiliminin arttığını ancak koronavirüse karşı da bağışıklık sistemini güçlü tutmak istediklerini belirten Filiz, bu dönemde yapılması gereken temel davranışları; Yeterli ve dengeli beslenme, Yeterli sıvı alımı ve Yeterli fiziksel hareket olarak sıraladı.

İlgili Haberler