İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Motosiklet Kazalarında İlk 10 Dakika Hayat Kurtarır

yazar Kadir Toprakkaya

Yapılan araştırmalara göre, binek araç ya da motosiklet kazalarında ölümlerin çoğunluğu kazadan sonraki ilk 10 dakikada gerçekleşiyor. Motosiklet kazalarında ise darbeye daha açık bir durum oluştuğundan ilk yardımın ve hızlı müdahalenin önemi daha da artıyor. Bu sebeple, bir motosiklet kazasından sonra, hemen doğru ilk yardımı yapmak hayat kurtarabilir.

Medline İlk Yardım Sorumlu Müdürü Özgür Özalp motosiklet kazası sonrası yapılaması gereken ilk yardım bilgilerini paylaştı.

MOTOSİKLET KAZASINDA İLK YAPILMASI GEREKEN NEDİR?

Motosiklet kazalarında ilk yapılması gereken, kazaya karışan da olsanız bir yaralıya da müdahale edecek olsanız sağlık ekiplerini olay yerine çağırmaktır. İyi niyetli dahi olsa yaralı kişiye yapılacak yanlış ilk yardım, geri dönüşü olmayacak zararlara yol açabilir. Dolayısıyla doğru ilk yardımı bilmiyorsanız yaralıya müdahale etmeyin, ekiplerin ulaşmasını bekleyin. Bu esnada ise ilk yapılması gereken, yaralıyı kontrol etmektir. Kazazede eğer hayatta ise ve motosikletin altında sıkışmışsa, yavaşça ve kazazedeyi sarsmadan motosiklet kaldırılmalı, yaralı sakinleştirilmelidir. Çevre düzeni kontrol edilmeli, kaza yeri görünür kılınmalı ve motosiklet çalışır durumdaysa kontağı kapatılmalıdır. Motosiklet binek araçlara göre daha az görünür olduğundan kaza yeri hızlıca uyarıcı işaretler ile çevrelenmelidir.

Motosiklet kazası

KAZADAN SONRA KASK ÇIKARILMALI MI?

Kesinlikle hayır. En çok rastladığımız yanlış budur. Yaralının durumunu bilmeden çıkartılan kask, boyun sinirlerinin tahrip olmasına hatta kopmasına neden olabilir. Ve ne yazık ki daha kötüsü boyunda kırık varsa ve kask oynatılırsa kişi sakat kalabilir hatta ölebilir. Bu nedenle kask camı kaldırılarak kazazedenin nefes alması sağlanmalı ve ekiplerin gelmesi beklenmelidir.

HANGİ MÜDAHALELER HAYAT KURTARIR?

Eğer kazazedede kanama varsa, kesinlikle sarsmadan kanamayı durdurmaya çalışmalısınız. Steril bir bez yardımı ile kanamanın olduğu yere tampon yapabilir, kanama bölgesini kalp hizasından yukarı kaldırabilirsiniz. Eğer yaralıda kırık olduğunu düşünüyorsanız, kırık olan bölgeyi yavaşça tespit edip, tahta veya metal gibi bir parça yardımı ile kırığı sabitleyebilirsiniz.

İlgili Haberler