İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

“Rönesansın Gizli Hafızası” sergisine görkemli açılış

yazar Cenay Toprakkaya

Nihan Yardımcı Çetinkaya’nın seyahatleri sırasında çektiği dönem mobilyalarının fotoğraflarından yola çıkarak ürettiği eserlerden oluşan “Rönesansın Gizli Hafızası” sergisi, UNIQ Gallery’de düzenlenen görkemli açılışla sanatseverlerle buluştu. 15 Ocak’a kadar UNIQ Gallery’de meraklılarıyla buluşacak olan serginin açılışına, sanat ve cemiyet dünyasından Esra Kaktüs, Heves Ekinci, Emek Külün, Ahmet Hotiç, Gökçe Atuk, Aslıhan ve Ömer Abacı gibi önemli isimler katılım gösterdi.

Nihan Yardımcı Çetinkaya, ‘Rönesansın Gizli Hafızası’ adını verdiği sergisinde Rönesans ve öğretilerine göndermeler yapıyor. Küratörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Hülya Kalyoncu’nun yaptığı sergi, hafıza ve düşüncelerde yer alan bilgiyle bilinçlere dokunarak izleyiciyi geçmişe dair bir yolculuğa çıkarıyor.

UNIQ Gallery

“RESİMLERİM BANA AİT DEĞİL”

Sanatçı, genel sanat anlayışı kapsamında “Resimlerim bana ait değil” diyor. Böylece kendini çoğul ve başkalarına ait görürken, eserlerini de evrensel bir boyuta taşıyor ve işlerini soyut dışavurumculuğun bireyci tutumundan ayırıp, düşünsel bir boyutta aktarıyor. Resimlerinde hümanist bir anlayışla insanı dünyanın merkezine yerleştirip, eleştirel akıl kurallarını devreye sokuyor ve fiziksel gerçeklerin incelenmesine olanak tanıyor. Sanatsal formları yakalamada Rönesans sanatçısı gibi davranan sanatçı, yaşantısının belleğinde bıraktığı izleri, yeni bir bakış açısı ile gayet ustaca günümüz sanat anlayışına uyarlıyor.

Nihan Yardımcı Çetinkaya

GELENEKLE BAĞLANTI KURMAYI YENİDEN GÜNDEME GETİRİYOR

Rönesans sanatçıları gibi nesnelliğe ve gerçekliğe yönelen Nihan Yardımcı Çetinkaya, hareketi ‘düzene dönüş’ olarak adlandırılıyor ve gelenekle bağlantı kurmayı yeniden gündeme getiriyor. Sanatçının resimleri, bir yanılsama ile idealize edilmiş ve estetik kaygılar taşıyan Rönesans resminden farklı bir tutum sergiliyor. Eserleri Art Basel 2018 Miami’de sergilenen Nihan Yardımcı Çetinkaya‘nın son derece ustaca çizilmiş, ancak naif ve belli bir yoğunluğa sahip karakterler ile nesnelerin figüratif görünümüne yeni bir anlayış getiren “Rönesansın Gizli Hafızası” sergisi, 15 Ocak’a kadar UNIQ Gallery’de ziyaret edilebilir.

İlgili Haberler