İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Saint Benoit Lisesi La Galerie’de “Türköri ve Oryantalizm” sergisi

yazar Cenay Toprakkaya

Saint Benoit Lisesi La Galerie Salonu; Dünya Konsoloslar Federasyonu ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun yüksek himayelerinde düzenlenen “Frankofon bir bakışla: Türköri ve Oryantalizm” adlı görkemli resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Lisenin geleneksel Frankofoni Haftası kapsamında gerçekleşecek sergi, 8 Mart Perşembe günü saat 18.30’da açılacak ve 5 Nisan tarihine kadar sürecek.

Erol Makzume koleksiyonunun değişik tekniklerle yapılmış tablolarının bir bölümü, hem La Galerie sergi salonu hem de özenle hazırlanan bir katalogun sayfalarında  ilk defa sanatseverlerle buluşuyor. Toplamda, 40 ressamın 50 tablosu sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Sanatçılar ise Van Loo, Leprince, Melling, Decamps, Pasini, Ziem, Brest, Hayette, Warnia-Zarzecki ve Signac gibi ünlü ressamlardan oluşuyor. “Türköri” – Türk modasının en yaygın olduğu dönem, Avrupalı sanatçıların ulaşım araçlarının yetersizliğinden Doğu’ya seyahat etme şansı bulamadıkları 1750-1800 yıllarını kapsıyor. Bu serginin çıkış noktası da bu dönem.

BELGE NİTELİĞİ TAŞIYAN ÖZEL RESİMLER…

Sergi, Avrupa ve Fransa’da Osmanlı modasının popülarite kazandığı dönemi yansıtan eserlerden oluşuyor. Daha sonra bu süreç, yerini yavaş yavaş kara ve deniz yolu ulaşımının kolaylaşması nedeniyle gezgin sanatçıların eserlerine bırakır. Ressamlar artık hayali bir Doğu’yu resmetmek yerine, insan ve yörelerin manzaralarını Doğu’nın ışık ve renkleriyle betimledikleri “Oryantalist” çizgiler taşıyan eserlere aktarıyorlardı. Henüz fotoğrafın bulunmadığı veya yaygınlaşmadığı bir döneme rastladığından, bu resimler belge niteliği taşımakta. Eserlerin tamamı, Fransız asıllı ya da Fransızcayı günlük yaşamlarımda kullanan frankofon sanatçılar tarafından yapılmış.

GÖRSEL BİR ŞÖLEN…

Erol Makzume, tarihi ve sanatı seven ünlü bir koleksiyoner. Fransa Başkonsolosluğu’nun işbirliğiyle Saint Benoit Lisesi “La Galerie” sergi salonunda daha önce, büyük ilgi gören “Pierre Loti ve Hasan Silüetleri, II. Meşrutiyet Öncesi Portreler Sergisi” düzenlenmişti. Dünya Fahri Konsoloslar Birliği Federasyonu ve Fransa Başkonsolosluğu’nun yüksek himayelerinde düzenlenen, Erol Makzume’nin koleksiyonunun değişik tekniklerle yapılmış tablolarını ilk defa sanatseverlerle buluşturan bu görsel şöleni kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

oryantalizm

İlgili Haberler