İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Şehir Tiyatroları’ndan yeni oyun: Amanvermez Avni

yazar Pınar Baltacı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ebu’s Süreyya Sami’nin yazdığı, Erol Üyepazarcı’nın çevirdiği, Selçuk Yüksel’in oyunlaştırıp yönettiği Amanvermez Avni adlı oyunu seyirciyle buluşturdu. Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde ilk gösterimini yapan oyun, uzun süre ayakta alkışlandı. Oyunun sonunda aramızdan ayrılan Türk Sineması’nın duayen sanatçısı Ayşen Gruda için saygı duruşunda bulunuldu.

Şehir Tiyatroları'ndan yeni oyun: Amanvermez Avni

1908 yılında Amanvermez lakabıyla anılan dönemin en hızlı hafiyesi Avni ve arkadaşlarının hikayesinin anlatıldığı oyunun konusu ise şöyle; “bir yandan padişahtan gelen emirle yanmış adam olayını çözmeye çalışırken diğer yandan gizli bir doğum yaptırıp vicdanının sesine yenik düşen bir ebeye yardım etmektedir. Kendine has yöntemleriyle olaylara yaklaşan Komiser Avni’nin Osmanlı’nın Sherlock Holmes’u diye anılması boşuna değildir.”

AMANVERMEZ AVNİ’Yİ ARTIK SİZ DE TANIYACAKSINIZ!

Burak Davutoğlu, Burhan Yeşilyurt, Can Alibeyoğlu, Cihan Kurtaran, Defne Gürmen, Emre Şen, Gülce Çakır, Murat Üzen, Neslihan Ayşe Öztürk, Ozan Gözel, Özgür Atkın, Pınar Aygün, Volkan Ayhan rol aldığı oyunun yönetmenlik koltuğunda ise Selçuk Yüksel oturuyor. 2. Meşrutiyet’ten sonra Türk okurunun çeviri polisiye ve roman türüne maruz kaldığını ifade eden Yüksek oyuna dair şunları aktardı:” O dönemlerde bu tarz romanlar fazlasıyla ilgi gördü. İşte böyle bir ortamda Amanvermez Avni bir yandan suçlularla savaşırken, bir yandan da aynı dönemde yayınlanan Sherlock Holmes, Arsen Lüpen, Mösyö Lecoq hikâyeleri ile mücadele etmekteydi. Belki kimsenin gözünde onlar gibi olamadı ama el etek öpmeyen, sunulan dar imkânlarla kendini ve mesleğini geliştiren, hep daha iyisini yapmak isteyen biri oldu. Bu topraklarda yetişmiş vicdan, ahlâk, yetenek ve kendine güven sahibi Amanvermez Avni’yi artık siz de tanıyacaksınız.”

İlgili Haberler