İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Sürüş Güvenliği İçin Otomobil Aydınlatması Önemli

yazar Kadir Toprakkaya

Otomobil aydınlatması ve kullanılan ışık kaynaklarının kalitesi güvenli ve konforlu bir sürüş için, sürüş güvenliği için hayati önem taşıyor. Aydınlatma teknolojileri şirketi OSRAM, yol ve sürüş güvenliği için araç aydınlatmasının önemine dikkat çekiyor ve kaliteli bir otomobil aydınlatması için önemli tüyoları sürücülerle paylaşıyor.

Işık şiddeti ve ışık akısı terimleri sık sık birbirinin yerine kullanılsa da aslında birbirinden farklı iki kavramdır. Bazı ampul testlerinde bile farklı ürünlerin ışık akısı (lümen) karşılaştırılır ve yanlış sonuçlara varılır. Otomotiv aydınlatmasında, yolun kritik noktalarındaki ışık şiddeti, güvenlik açısından çok önemlidir. Bu nedenle belli bir kaynağın yaydığı toplam ışık miktarı olarak ışık akısı, diğer bir deyişle lümen, otomotiv aydınlatmalarının seçilmesi için bir kriter olmamalıdır. Aydınlatma kalitesinden bahsedildiğinde aracın önündeki yolun iyi aydınlatılmış olması önemlidir, yani fardaki bir ışık kaynağının yol üzerindeki belirli noktaları nasıl aydınlattığı değerlendirilmelidir. Aracı sürerken reaksiyonlarımız ve güvenliğimiz için yol üzerindeki en önemli nokta yolun 50 ve 75 metre sağı ve aracın 50 metre önüdür. Daha fazla ışık üreten ampuller bu noktalarda yolu daha iyi aydınlatmaktadır.

Sürüş güvenliği

IŞIĞIN RENGİ ÖNEMLİ

İyi kontrast, iyi görüş için önemlidir. Kontrast çok düşük olursa, nesneleri net bir şekilde algılamak ve arka planda ayırt etmek zor olur. Sürücüler gözlerini yol kenarındaki bir trafik işaretine, yayaya ya da bisiklet sürücüsüne odaklasalar bile zayıf aydınlatma koşullarında ya tehlikeyi anlamayabilirler ya da gerekli manevrayı yapamazlar. Bu nedenle renk sıcaklığı doğru aydınlatmayı kullanmak çok önemlidir. Yönetmeliklerde belirtilen en yüksek renk sıcaklığı sınırı 4200 Kelvin olmasına rağmen piyasada daha yüksek renk sıcaklığına sahip halojen lambalar bulunmaktadır.

Yüksek renk sıcaklıklarına çıkıldığında mavimsi beyaz ışığı elde etmenin yolu, ışık kaynağına (ampüle) bir mavi filtre uygulamaktır. Bu filtre yönetmelikler doğrultusunda ve doğru oranda uygulanmadığında yola iletilen ışığın miktarını azaltır. Ürünlerinin 10000 Kelvin renk sıcaklığında olduğunu söyleyerek öne çıkmaya çalışan üreticiler olmasına rağmen, bu renk sıcaklığına sahip bir halojen lambanın yolu düzgün bir şekilde aydınlatamayacağı kesin olarak söylenebilir.

Sürüş güvenliği

ÜRÜN KALİTESİNDEN ÖDÜN VERMEYİN

Ürün kalitesi, otomobil üreticilerinin özellikle sürüş güvenliği anlamında çok dikkat ettiği bir konudur. Firmalar, ışık kaynağı tedarikçisinin en yüksek standartları karşılamasını istemektedir. Örnek olarak, üreticilerin baktığı önemli detaylardan biri, farklı zamanlarda üretilen ürünlerdeki filaman pozisyonunun aynı olmasıdır. Bu çok önemlidir, çünkü ışık kaynağında en küçük bir sapma meydana geldiğinde, far %100 verimli kullanılamayacak ve bu nedenle yol düzgün aydınlatılmayacak dolayısıyla sürüş güvenliği sağlanamayacaktır.

İlgili Haberler