İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Tarihi Su Sarnıcı artık İtfaiye Müzesi

yazar Yeliz Sancaktaroğlu

Kendi alanında dünyadaki en önemli müzelerden biri olan İtfaiye Müzesi, üç yüzyıldır sapasağlam ayakta ve misafirlerini mutlulukla ağırlıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek itfaiye müzesi olma özelliğini taşıyor ve üç yüzyıllık derin bir tarihe kökleniyor. İtfaiye sözcüğü Türkçeye, söndürmek anlamına gelen Arapça kökenli “itfa etmek” sözcüğünden gelmedir. Yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır.

Dünyanın her ülkesinde itfaiye teşkilatları, kimilerinde de bu yoğun emeğin nasıl gerçekleştiğini gözler önüne seren müzeler bulunur. İşte onlardan biri, Türkiye’nin ilk ve tek itfaiye müzesi olma özelliğini taşıyor ve üç yüzyıllık derin bir tarihe kökleniyor. Beşiktaş’taki İtfaiye Müzesi, yüzyıllardır itfaiye teşkilatında kullanılan malzemelerin bir araya gelmesiyle ilk defa 1928 yılında İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde oluşturulmuş ve 1932 yılında müze olarak ziyarete açılmış.

Su Sarnıcı’ndaki yeni yerine taşınarak yeniden ziyarete açıldı...

Müze koleksiyonlarına ait olan eserlerin, İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinden, Kütüphane ve Müze Müdürlüğü’ne devredilmesinden sonra müzenin adı 1998 yılında Kont Szechenyi İtfaiye Müzesi olarak değiştirilmiş. O dönemden itibaren uzun yıllar Fatih’teki itfaiye binası bünyesinde hizmet sunan müze, binanın restorasyonu nedeniyle ziyaretçilere kapanmıştı. Nihayet 2013’te Beşiktaş İlçesi, Kılıç Ali Paşa Su Sarnıcı’ndaki yeni yerine taşınarak yeniden ziyarete açıldı.

Dünyadaki en önemli itfaiye müzeleri arasında yer alan müzenin koleksiyonlarında neler mi var?

Mahalle tulumbacılarından günümüz itfaiyecilerine dek dönem kıyafetleri, en eski yangın söndürme araçları, çeşitli tulumbalar, yangın önleme fıçıları, Beyazıt Kulesi’nde kullanılan işaret sepetleri, Telefon santralleri, motorlu yangın söndürme araçları, Atlı İtfaiyeciler’e ait çeşitli araç ve gereçler, farklı dönemlerdeki büyük yangınların (örneğin, Haydarpaşa Garı yangını) orijinal fotoğrafları ve gazete kupürleri…

Fotoğraflar: Nevin Atağ

İtfaiye Müzesi:
Cumartesi-Pazar hariç, hafta içi her gün 09: 00 -16:00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş, ücretsiz.

İlgili Haberler