İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Ünlü Piyanist Ayşegül Sarıca’yı kaybettik!

yazar Ahmet Ayvalıoğlu

Kadıköy’ün gurur tablosundan bir taş daha düştü. Türkiye’nin en tanınmış piyanistlerinden, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solistlerinden Ayşegül Sarıca, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Bilmeyenler için hatırlatmak isteriz, Moda Caddesi’nin sonundaki Meşhur Dondurmacı Ali’nin tam karşısında yer alan Sarıca Paşa Köşkü’nde yaşardı.

Babası, sarayın doktorlarından Hikmet Sarıca, amcası ise Caddebostan’da bir başka ünlü köşkü olan Ragıp Sarıca Paşa idi.

1935 YILINDA MODA’DA DÜNYA’YA GELDİ

Ayşegül Sarıca 1935 yılında Moda’da dünyaya geldi. Piyano öğrenimine Ferdi Ştatzer ile başladı. İlk solo konserini dokuz yaşında iken Kadıköy Halkevi’nde verdi. Okulu bitirdikten sonra anne ve babasıyla birlikte Paris’e giden Sarıca, 1951’de Paris Devlet Konservatuvarı sınavını kazandı. 1953’te piyano bölümünden, 1954 yılında ise oda müziği bölümünden birincilik derecesiyle mezun oldu.

NEJAT DİYARBEKİRLİ İLE EVLENDİ

27 Mayıs 1963 tarihinde Paris’te iki evladının, Osman ve Selçuk Zeynep’in babaları sanat tarihçisi, akademisyen, eski milli basketbolcu Nejat Diyarbekirli ile evlendi.

Türkiye’de ve yurtdışında Karel Ancerl, Pierre Dervaux, Anatole Fistoulari, Louis Fourestier, Gotthold Lessing ve Heinz Walberg gibi dünyaca ünlü şeflerle konserler verdi. Konser verdiği ülkeler arasında Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Sovyetler Birliği, Macaristan, Çekoslovakya, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Avustralya vardır.

Piyanist, 1968’den itibaren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solistliğini yaptı. Kendisine 1971’de “Devlet sanatçısı” unvanı verildi. 1974 yılında Fransız Kültür Bakanlığı’ndan “Chevalier de I′Ordre des Arts et des Lettres” madalyası ile onurlandırıldı.

2006 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı Onur Ödülü aldı.  2018 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nca Onur Ödülü Altın Madalyası’yla ödüllendirildi.

İlgili Haberler