İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Yeni Nesil Gazeteci Adayları Millet Kıraathanesi’nde

yazar Ahmet Doğan

Basın İlan Kurumu ve İŞKUR desteği ile Zeytinburnu Millet Kıraathanesi’nde düzenlenen 3. Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı sona erdi. Basın İlan Kurumu ve İŞKUR desteğiyle 5 Kasım 2018 günü başlayan Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı’nın son gününde TV Net Haber Müdürü Serhat İbrahimoğlu ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın Zeytinburnu Millet Kıraathanesi’nde genç gazeteci adaylarıyla bir araya geldiler. Başkan Aydın ve tecrübeli gazeteci İbrahimoğlu kursiyerlerle televizyon haberciliği ve röportaj teknikleri hakkında tecrübelerini paylaştılar. Özel televizyonların çoğalmasıyla medyada televizyon gazeteciliğinin de ortaya çıktığını söyleyen İbrahimoğlu, gazetecinin canlı yayında bir röportaj gerçekleştirirken, konuğun uzmanlık alanına göre önceden birtakım çalışmalar ve araştırmalar yaparak programa hâkim olması gerektiğini belirtti.

 

“İYİ SORU SORABİLMEK İÇİN İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMAK GEREKLİ”

Televizyonda bir konu hakkında program yapılacaksa o konuyu iyi bilen, alanında uzman kişilerin seçilmesi gerektiğine değinen İbrahimoğlu, “Konuğu rahatlatmak için ona değer verildiğini, jest ve mimiklerle ona rahat bir program olacağını hissettirmek iyi bir yayın için gerekli. Konuğu terleten soruların ise son bölümlere saklanılmalı. Bu da izlenilirliği beraberinde getirecektir. Soru-cevap röportajlarında en iyi teknik dinlemektir. Birinci sorudan sonra size verilen cevaplardan daha çok ve sizin önceden hazırladığınız sorulardan çok daha iyisi gelecektir. Konuğu dinleyeceksiniz. Gözünüzle hareketlerinizle onu dinlediğinizi belli edeceksiniz. Maalesef günümüzde bazı sunucular, konuğu konuşurken ya telefonuyla ya da önündeki bir ekranla başka bir işle meşgulmüş havası veriyor. Bu doğru değil.” dedi.

 

BAŞKAN AYDIN; “YAPABİLECEĞİNİZİN EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIN…”

Serhat İbrahimoğlu sunumunun ikinci bölümünde ise, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ı konuk ederek uygulamalı televizyon röportajı gerçekleştirdi. Başkan Murat Aydın hem İbrahimoğlu’nun hem de gazeteci adaylarının sorularını cevaplandırırken en çok da ilçe sınırları içinde hayata geçirdikleri bisiklet yollarıyla ilgili çalışmalarından söz etti. Hayalinin bisikletle uzun yollar almak olduğunu söyleyen Murat Aydın, Zeytinburnu’nda bir devrim gerçekleştirdiklerini ve kendisinin de makam aracı olarak artık bisikleti tercih ettiğini söyledi. ‘Şu anda belediye çalışanlarına 500 adet bisiklet tahsis ettik’ diyen Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Bisiklet kullanımını ilçemizde her geçen gün artırmayı planlıyoruz. Farkındalık için hafta sonlarında bisiklet turları düzenliyoruz. Ben bisiklet kullanımıyla sosyal barışın da sağlanacağı düşüncesindeyiz. Bunu ülke geneline yayarsak toplamda 50 milyar TL’lik bir bütçe tasarrufu sağlamış oluruz.” Zeytinburnu’nda belediye başkanlığı döneminde önemli projelere imza attığını söyleyen Aydın, “Halkımız çalışmalarımızı görmüş ve bunun neticesinde de şahsımı 4 dönem üst üste belediye başkanı seçmiştir. Millete hizmet alanında illaki siyaset yapmak gerekmiyor. Yaptığınız işin en iyisini yapma gayretinde olun. Gazeteci olacaksanız en güzel şekilde bu işi yapın. Hayatta bazen tesadüfler size yol açabiliyor. Bunun dışında çevreniz ve dostlarınızı çoğaltın. Size hayatınızın fırsatını açacak olan aslında sizsiniz.” diye konuştu.

‘HAYALLERİMİN ÇOĞUNU GERÇEKLEŞTİRDİM’

Türkiye’nin ilk millet kıraathanesi olan Merkezefendi Millet Kıraathanesi’nin içinde bulunduğu alana eskiden öğle saatlerinde bile gelmenin tehlikeli olduğunu ancak yaptıkları düzenlemelerle bu alanı bir kültür vadisi haline getirdiklerini anlatan Aydın, “Kamulaştırma yoluyla bu alanda çalışmalar yaptık. Burada hayallerimizi gerçekleştirdik. 10 yıl önce buz hokeyi ile ilgili bir hayalimiz vardı. Madde bağımlısı olan gençlerimizi de bu projeye katarak ilçemizin takımını kurduk. Türkiye’de şampiyonluklar kazandık, Avrupa’da gruplarda birincilikler kazandık. 24 saat açık bir kütüphaneyi hizmete soktuk. Şu anda içinde bulunduğumuz bu harika eseri ilçemize kazandırdık.” dedi. Eğitim programının son dersinde ise Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker kursiyerlere genel gazetecilik konusunda bilgiler verdi. 3. Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı sertifika töreni, 14 Aralık 2018 Cuma günü saat 11:30’da Basın İlan Kurumu Genel Kurul salonunda gerçekleştirilecek.

HABERİSTANBUL

İlgili Haberler