İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Kazak ressam Yesengali Sadyrbaev, İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nda!

yazar Kadir Toprakkaya

Uçsuz bucaksız Kazak stepleri, İpek Yolu’nun rotası üzerindeki kalabalık pazar yerleri, bozkırlarda av sahneleri, göçebelerin zorlu hayatı, Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı’nın evleri, sokakları… İstanbul Sanat ve Antika Fuarı (IAAF)’ın bu yıl ağırladığı isimlerden biri olan Kazak sanatçı Yesengali Sadyrbaev ’in tabloları; hem Kazakistan’ın tarihine, kültürüne ve geleneklerine hem de Kazak halkının günlük yaşamı ve geleneklerine dair bir pencere açıyor.

Dünyanın bir ucundaki Kazakistan’ı gözünüzün hizasına getiren Sadyrbaev’in canlı ve gerçekçi tasvirlerinin bir nedeni de aynı zamanda etnograf ve tarihçi olması. Ülkesinde önemli restorasyon çalışmalarında görev almanın verdiği bilinçle, resimleri için bir tema belirlediğinde mutlaka konuyu derinlemesine araştıran, tarihin dehlizlerinde dolaşarak tüm detaylara hâkim olmaya çalışan Yesengali Sadyrbaev, “Önce ön çalışmalar yapıyorum” diye anlatıyor yöntemini:

“Sonra müzeleri ziyaret edip, belirlediğim temaya uygun eserlere göz atıyorum. Resimlerimde ülke tarihini ve halkın yaşamını gerçekçi bir biçimde yansıtmaya gayret ediyorum. Örneğin, resimde halı gibi bir detayla kültürü ve geleneği insanlara aktarıyorum. Desenlerde ve kompozisyonlarda derin anlamlar gizli olabilir.”

Yesengali Sadyrbaev

“İSTANBUL’UN MODASI HİÇ GEÇMEZ”

Sadyrbaev, şimdiye dek 16’sı kişisel olmak üzere 35 sergiye katıldı; eserleri Birleşik Devletler ve İngiltere’den Türkiye ve Güney Kore’ye dek birçok özel koleksiyonda yer aldı. “İstanbul’un modası hiç geçmez” diyen sanatçının tuvalinde İstanbul da yer buluyor kendine: “İstanbul’la ilgili çok kitap okudum. Kültürel yaşamıyla yakından ilgiliyim. Bu şehrin çalkantılı tarihini ve ihtişamını tasvir etmek istiyorum. Bir sanatçı için İstanbul; parlak renklerin, rengârenk pazarların, beyaz vapurlar ve martıların, gülümseyen insanların şehri. Benim resimlerimde daima canlı ve hareketli bir şehir.”

Yesengali Sadyrbaev
İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nın bu yıl ağırladığı isimlerden biri olan Kazak sanatçı Yesengali Sadyrbaev ’in tabloları; hem Kazakistan’ın tarihine, kültürüne ve geleneklerine hem de Kazak halkının günlük yaşamı ve geleneklerine dair bir pencere açıyor.
Yesengali Sadyrbaev
Yesengali Sadyrbaev

İlgili Haberler