İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Yüzlerce çeşit kuş türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

yazar Oğulcan Haşlaman

Muğla Milas’ta, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Bargilya Tuzlası (Tuzla Sulak Alanı), yanı başına kurulmak istenen “turizm kenti” projesi, basına yansıyan şekliyle “Net Holding-Ağaoğlu projesi” yüzünden yok olmakla karşı karşıya!

Ülkemizde canlılığını sürdüren son lagünlerden olan Bargilya Tuzlası, göçmen onlarca kuş türüne barınma, beslenme, dinlenme için yuva olurken, yüzlerce kuş türünün de daimi yaşam alanı. 1990’lardan beri aralıksız ve periyodik devam eden gözlem kayıtları sayesinde alanın 96 farklı su kuşu türünün habitatı olduğu biliniyor. Ötücüler ve yırtıcılar ile bu rakam 200 türü geçmekte. Bu müthiş çeşitlilik tesadüf değil! Sulak alan, onu besleyen yeraltı ve yer üstü akarsuları, çevreleyen karasal ekosistem ve bitki örtüsü ile bir bütün ve eşine az rastlanır bir doğal alan. 

SULAK ALANIN YAŞAMI, BİR BÜTÜN OLARAK KORUNMASINA BAĞLI VE MUHTAÇ!

Bölge, aynı zamanda Bargilya ve Cyndia antik kentleri gibi tarihsel ve kültürel varlıkların da ev sahibi. Binlerce yıldır Ege halklarına gıda, barınak ve korunaklı liman sağlayarak yaşam olanağı sunuyor. Günümüzde de Güllük Körfezi’ndeki balık türlerinin varlığını destekleyen Bargilya Tuzlası aynı zamanda küresel iklim değişikliğine bağlı oluşan deniz seviyesi yükselmesi ile deniz suyunun iç kesimlere ilerleyerek Milas ve Bodrum’un içme, kullanma ve sulama sularının tuzlanmasını engelliyor. Bir diğer taraftan önemli bir karbon yutak alanı olan Bargilya Tuzlası ve çevresindeki doğal yaşam ortamları, yeraltı sularının toplanmasını, kirli suların temizlenmesini, iklimin yumuşatılmasını da sağlıyor. 

YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA

İçerisinde binlerce konut,alışveriş merkezleri, oteller ve golf sahalarının bulunduğu “Turizm Kenti” projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna, rapordaki tüm bilimsel ve hukuki eksiklik ve hatalara rağmen “olumlu” kararı verildi. Proje gerçekleşirse bölge de ve insanı da, doğal, kültürel, tarihsel; dolayısıyla ekonomik kadim değerlerini geri dünüşsüz kaybedecek. 

İlgili Haberler