İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Üsküdar Belediyesi’nden Ara Güler’e Vefa Gecesi

yazar Reha Kadak

Üsküdar Belediyesi tarafından usta fotoğrafçı ve foto muhabiri Ara Güler’e Vefa Gecesi düzenlendi. Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Uluslararası Savaş Fotoğrafçısı Coşkun Aral, Gazeteci Ercan Arslan, Anadolu Ajansı Fotoğraf Editör Yardımcısı Erhan Sevenler ve birçok fotoğraf tutkunu vatandaş katıldı.

Ara Güler’e Vefa Gecesi programında, Coşkun Aral’ın geceye özel hazırladığı ve Güler’in kendi ağzından hayatını anlattığı sinevizyon gösterisi katılımcılarla paylaşıldı. Açılışta konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen; “Bu özel akşamda hepimiz tarihe tanıklık ediyoruz. Kıymetli büyüğümüz Ara Güler’in onlarca yıla uzanan emeği, bir fotoğrafın sadece bir karelik görüntüden ibaret olmadığını bizlere hatırlatmaktadır. Onun objektifinden yansıyanlar bazen yorgun bir şehri, bazen çetin bir mücadeleyi, bazen tükenmez bir umudu ve bazen de sadece mutluluğu anlatır. Bu güzel akşam, bizim için iki açıdan çok önemli. Birincisi; tarihimizi, kültürümüzü, dünyada gurur duyduğumuz değerlerimizi gençlerimiz ile buluşturmak. İkincisi ise; bu akşam aslında hepimiz için bir vefa, bir saygı gecesidir. Bu anlamlı buluşmada bizlerle birlikte olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Uskudar

TARİHİ ZAPTETMEK, TARİHİ DURDURMAK…

Programın devamında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ise; “Hep düşünmüşümdür neden fotoğraf sanatçısı değil de foto muhabirliği diye. Kendisinin ifadesini aynı şekilde sizlere aktarıyorum: ‘Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf, tarih olayıdır. Tarihi zaptediyorsun. Bir makine ile tarihi durduruyorsun.’ Zannediyorum bu ifadeler üzerinde dikkatli düşünürseniz, fotoğraf sanatı ifadesinden çok daha derin ve geniş anlamları olan ifadeler. Foto muhabirliği tarihe düşürmek, tarihi kayıt etmek, o anı yakalamak, aslında bizim medeniyetimizin çok önemli değerlerinden biri ama bunun ne kadar farkındayız bilmiyorum. O anı yakalamak hakikaten ustalık işi. Fotoğraf karelerinde donan an, bu tarihi bir an olabilir, yoğurtçunun bir anı olabilir, 1952’de olabilir, 1998’de olabilir, 2018’de olabilir ama o an öyle bir şeydir ki sizin, bizim irademiz dışında bir şeydir. O an gelir size, adeta ben geldim der ve alıcısı açık olan kişi, sanatçı, fotoğrafçı her kim ise o anı yakalar” şeklinde konuştu.

ELİME BİR FOTOĞRAF MAKİNESİ ALIYORUM, SOKAK SOKAK GEZİYORUM…

Dünyaca ünlü Foto Muhabiri Ara Gürel de kalabalığı gördüğü için çok heyecanlandığını dile getirerek; “Elime bir fotoğraf makinesi alıyorum, sokak sokak geziyorum. Aslında etrafıma bakıyorum, her şey olup bitiyor. Eğer basmazsan makinenin tuşuna her şey bitiyor” şeklinde konuştu. Programın sonunda Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, değerli fotoğraf sanatçısı Ara Güler’e hediye takdiminde bulundu.

Ara Güler

İlgili Haberler