İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Afrikalı kadın sanatçılar, renklerin gücünü fuara taşıyor 

yazar Kadir Toprakkaya

Bu yıl 15-19 Kasım tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenecek İstanbul Sanat ve Antika Fuarı (IAAF)’ın uluslararası katılımcıları arasında The African Women Gallery de yer alıyor. Afrikalı kadın sanatçılara adanan bu galeri, 2019 yılında Afrikalı kadınların yaratıcı gücünü ve sanata katkılarını onurlandırmak ve görünürlüklerini artırmak amacıyla Güney Afrika’da kurulan African Interpretation Centre’ın çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Fildişi Sahili, Zimbabve, Güney Afrika, Nijerya ve Etiyopya dâhil pek çok Afrika ülkesinden kadın sanatçı, bu platformda dünyaya sesini duyuruyor, Afrika’nın canlı renklerini taşıyan eserleriyle birer markaya dönüşerek hayatlarını yeniden şekillendiriyor.

Girişimin kurucusu ve idari yöneticisi Fikile Elizabeth Ngobeni; “Galerinin farklı Afrika ülkelerinden kadın sanatçıların eserlerini sergilemeye odaklanması, sanatta çeşitliliği teşvik ediyor, temsil edilmenin gücünü gösteriyor. Amaçlarımızdan biri de mevcut klişelere meydan okumak, sanat dünyasındaki bakış açılarını genişletmek” diyor. The African Women Gallery, İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nda Francisca Mutapi, Arabang Raditapola, Kganya Mogashoa, Lerato Moleko ve Ester Mahlangu’nun eserleriyle boy gösterecek.

Fikile Elizabeth Ngobeni

“FUAR VASITASIYLA KÜRESEL PAZARLARA ERİŞİM SAĞLAYACAĞIMIZA İNANIYORUZ”

Hayalini başarılı bir girişime dönüştüren Ngobeni; koleksiyoncuları, küratörleri, galericileri ve sanatseverleri bir araya getiren fuarın Afrikalı kadın ressamlara çok değerli bir ortam sağladığını düşünüyor: “Potansiyel bakımdan yeni fırsatlara, iş birliklerine yol açabilir. Bir Afrika markası olarak galerimizin çalışmalarını dünyaya sergilemesi çok önemli. Fuar vasıtasıyla küresel pazarlara erişim sağlayacağımıza inanıyoruz. Standımızla etkileşime girecek ziyaretçileri çalışmalarımız, kıtamız hakkında bilgilendirebilir, kültürümüzü paylaşabilir ve diyalog kurabiliriz. Ayrıca sanat fuarını, meslektaşlarımızdan yeni şeyler öğrenebileceğimiz, Afrika’da uygulayabileceğimiz yeni stratejiler bulabileceğimiz bir öğrenme fırsatı olarak da görüyoruz. Sektör profesyonelleri arasında olmanın getirdiği deneyim ve bilgi edinme fırsatı, her şeyin önünde.”

Bu yıl 15-19 Kasım tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenecek İstanbul Sanat ve Antika Fuarı (IAAF)’ın uluslararası katılımcıları arasında The African Women Gallery de yer alıyor.
The African Women Gallery
The African Women Gallery
The African Women Gallery
The African Women Gallery
The African Women Gallery

İlgili Haberler