İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Azerbaycan’da eşsiz açık hava aktiviteleri

yazar Kadir Toprakkaya

Azerbaycan, bir dizi heyecan verici açık hava etkinliği sunuyor. Yavaş yavaş değişen renkler ve havanın daha berrak hale gelmesiyle sonbahar, göl kıyısında yürüyüşler veya piknikler için mükemmel bir fırsat yaratıyor. Olağanüstü aktiviteler arayan gezginler için ata binmek veya doğaüstü manzaralara sahip çamur volkanlarına bir gezi, yeni bir şeyler denemek için mükemmel bir fırsat olacak.

Azerbaycan, büyüleyici doğası ve doğal manzaraları ile kutsanmış bir ülke. Büyük Kafkas Dağları, Azerbaycan’ın kuzey kesimini süslerken, Küçük Kafkas Dağları ise Azerbaycan’ın batı ve güneybatısının çoğunu kapsıyor. Güneyde, yosunlu ormanların ve Talysh Dağları’nın çeşitli manzaraları, sizi yepyeni bir dünyaya götürüyor. Ülkedeki her turistik koridor, yeni geliştirilen rotalarla yürüyüş için fırsatlar sunuyor. Bir sonraki maceranız için hangi yürüyüş rotasını seçeceğinize karar vermek zor olabilir, çünkü Azerbaycan’daki tüm yerler nefes kesici bir doğaya ve güzel manzaralara sahip.

Örneğin kuzeye seyahat ederken, gezginler “Kınalık-Galakhudat” rotasının tadını çıkarabilirler. Bu rota, sizi Azerbaycan’ın en yüksek ve eşsiz köylerinden biri olan Kınalık’a götürüyor. Yerel halkın Kafkas Arnavutlarının soyundan geldiğine ve dillerinin başka hiçbir yerde konuşulmadığına inanılıyor. Ülkenin batısına doğru ilerleyen “Javadkhan Peak – Chiragli” yürüyüş parkuru ise sizi 13,9 km uzaklıktaki Murov Dağı’nın manzarasına ulaştırıyor. Muhteşem manzaralara sahip bu rota, tenha Çıralı köyünde sona eriyor. Ülkenin batı yakasında yürüyüş yapmaya karar verirseniz, Mahara ve Arnavut tapınakları, özgün mimari tarzlarıyla sizi etkileyecektir. Bir sonraki yürüyüşünüz için hangi lokasyonu seçerseniz seçin, Azerbaycan’ın yemyeşil doğasına ve eşsiz kültürüne hayran kalacaksınız.

Azerbaycan, sonbaharda çok şaşırtıcı olan birkaç muhteşem göle ev sahipliği yapıyor. Göl gezileri, aileniz ve arkadaşlarınızla yürüyüş yapmak veya sakin piknik yapmak için mükemmel bir seçim. Ülkedeki en görkemli göllerden biri, adını aldığı milli parkın içinde bulunan Göygöl. Sanatçılar ve şairler için bir ilham kaynağı olarak güzelliği, eşsiz florası ve faunası ile gerçekten de büyüleyici. Göygöl, 12. yüzyıldaki deprem nedeniyle dramatik manzaraları oluştuğu için oluşumu hakkında ilginç bir hikayeye sahip.

Ülkenin kuzeybatısında, ormanın içinde saklı bir güzellik daha var; Garanohur Gölü. Bu varış noktasına muhteşem manzaralarla ulaşmak, yeni başlayanlar için bir meydan okuma ve deneyimli yürüyüşçüler için harika bir fırsat olabilir. Ancak sonunda herkes inanılmaz derecede şaşırtıcı görüşlerle ödüllendirilecek. Nahçıvan’a giderken Nahçıvan şehrinin sadece 65 kilometre kuzeyinde bulunan Batabat Gölü’ne de mutlaka gidilmeli. Dramatik bir şekilde değişen manzaralar, daha göle varmadan sizi etkileyecek. Batabat, muhtemelen tüm ülkedeki yerlilerin en popüler piknik noktalarından biri.

Eğer gerçek bir kraliyet deneyimi arıyorsanız, Bakü binicilik merkezlerinden birinde aktif bir gün geçirmeyi teklif ediyor. İster stres atmak ister sadece aktif bir günün tadını çıkarmak isteyin, binicilik ve polo bu gibi durumlar için mükemmel bir seçim. Ülke iki muhteşem ırka ev sahipliği yaptığı için muhteşem Azeri atlarıyla tanışmak ve bağlantı kurmak bir zorunluluk adeta: kestane rengi Karabağ ve dayanıklı Dilbaz. Bakü yakınlarındaki Bina yerleşiminde bulunan Elite Horse Club, yerli halk ve turistler arasında popüler bir mekan. Burada bireysel veya grup olarak ata binmeyi seçebilirsiniz. Üstelik mükemmel bir manzaraya sahip restoranda yemek yiyebilir ve belki de kendinize bir fotoğraf çekimi düzenleyebilirsiniz.

Azerbaycan horse riding

Şehir merkezine yakın bir konumda bulunan Cidir Binicilik Kulübü’nde de profesyonel bir eğitmen eşliğinde binicilik dersi alabilirsiniz. Binicilik öğrenip, eğlenebileceğiniz bir diğer harika mekan ise Omar Riding Club. Bu kulüp, güzel bir doğa ve tekne veya katamaran gezintisi yapabileceğiniz bir göl ile çevrili. Ziyaretçiler için sadece binicilik değil, midilli trekkingi de mevcut. Üstelik merkezde balık tutmanın keyfine varabilir ve ganimetleri de yanınızda götürebilirsiniz. Her kulüp, Azerbaycan’ın ünlü milli sporu olan çövkan, showjumping, polo ve diğer atlı oyunları izleme fırsatı sunuyor.

Azerbaycan çamur volkanları

Muhtemelen sahip olabileceğiniz eşsiz deneyimlerden biri de doğaüstü ay benzeri manzaralar yaratan çamur volkanlarına bir yolculuk olabilir. Azerbaycan, ağırlıklı olarak Abşeron Yarımadası, Shamakhi-Gobustan, Güneydoğu Şirvan ve Bakü takımadalarında bulunan, Dünya’daki bilinen 1700 çamur volkanından 700’üne ev sahipliği yapmasıyla ünlü. Bu doğa harikalarından 350’si, köpüren ve patlayıcı bir zemin oluşturan aktif volkanlar. Dünyanın en büyük çamur volkanlarından biri olan Toraghay da burada bulunuyor ve size daha önce hiç görmediğiniz bir şey sunarak, ömür boyu sürecek bir deneyim vaat ediyor. Ziyaret etmek için en popüler olanı, Bakü’den arabayla 1,5 saat uzaklıkta bulunan Gobustan Rezervi yakınlarındaki Dashgil’de yer alan çamur volkanları.

İlgili Haberler