İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Azerbaycan’da en çok ziyaret edilen kule ve kaleler

yazar Kadir Toprakkaya

Azerbaycan, ülke tarihinin çeşitli ve dramatik sayfalarının anıtları olarak duran sayısız kale ve kuleye ev sahipliği yapıyor. İpek Yolu gözetleme kulelerinden Karabağ Hanlığı’nın kalelerine kadar her birinin anlatacak büyüleyici bir hikâyesi var.

ŞİRVANŞAHLAR SARAYI

Bakü’nün büyüleyici Eski Şehir’inin en yüksek noktasını işgal eden, güçlü Şirvanşah Hanedanı’nın eski ikametgâhı… 15. yüzyılda inşa edilen kompleks; saray, Divanhan, cami, türbe, hamam, geçitler ve su deposu ile Orta Çağ Azerbaycan mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 1964’ten bu yana bir müze rezervi olan Şirvanşahlar Sarayı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki İçeri Şehir’in de önemli bir parçası.

MARDAKAN KALESİ

Bu 12. yüzyıl kalesi, sahil köyü Mardakan’da yer alıyor. Şirvanşah Kralı I. Akşıtan’ın zaferini onurlandırmak için dikilmiş ve sığınak, savunma ve gözetleme noktası olarak hizmet vermiş. Ana kulenin yüksekliği 22 metre. Böylece tepeye çıkıp, harika manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Mardakan Kalesi, geçmişte Abşeron Yarımadası’nı kapsayan bir gözlem ve savunma kaleleri ağının bir parçasını oluşturan Mardakan’daki iki kaleden biri.

Çıraq Kale

ÇIRAQ KALE GÖZETLEME KULESİ

Adı “Lamba Kulesi” anlamına gelen Çıraq Kale Gözetleme Kulesi, M.S. 4-5. yüzyıllardan kalma. Kule, Azerbaycan’dan geçen İpek Yolu’nun patikalarını koruma, savunma ve sinyalizasyon amaçlı kullanılmış. Bir düşman yaklaştığında kulenin tepesinde bir ateş yakılırmış ve kilometrelerce öteden görülürmüş.

Sumukkale

SUMUKKALE SAVUNMA KULESİ

Kah bölgesindeki tarihi Ilısu köyünün simgesi olan bu üç katlı savunma kulesi, köyün yarı bağımsız bir hanlık olan Ilısu Sultanlığı’nın merkezi olduğu 17. veya 18. yüzyıllarda inşa edilmiş. Dikdörtgen iki tonlu kule, düşmanlara karşı savunmak için kullanılmış. Bugün sadece yaz aylarında açık olan Ilısu Sultanlığı’nda küçük bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

Azerbaycan'da en çok ziyaret edilen kule ve kaleler

PERİ KALESİ

Zaqatala kentine 15 km uzaklıkta bulunan bu olağanüstü kale, Çardaqlar köyü yakınlarında 300 metre yükseklikte bir uçurumun kenarına oyulmuş. Tarihçiler, Peri Kalesi’nin M.S. 3.-5. yüzyıllarda eski Kafkas Arnavutluk Devleti döneminde inşa edildiği sonucuna varmışlar. Kale kireçtaşı tuğladan yapılmış olup, üç oda ve bir pencereden oluşuyor. Kaleye ulaşmak için özel tırmanma ekipmanı ve profesyonel bir rehber gerekiyor, ancak Yukarı Çardaqlar köyünde uzaktan da hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Azerbaycan'da en çok ziyaret edilen kule ve kaleler
ŞUŞA KALESİ

Tepedeki Şuşa şehri, Karabağ’ın incisi ve Azerbaycan’ın kültür başkenti… Şuşa Kalesi ise Şehrin tarihi merkezini çevreleyen, Karabağ Hanlığı’nı (1748-1822) yönetmesine yardımcı olmak için Penah Ali Han tarafından yaptırılan, 18. yüzyıldan kalma bir kale. İnşaatına, türbesi Şuşa’nın bir başka simgesi olan ünlü şair ve vezir Mollah Penah Vagif nezaret etmiş. Kalenin deniz seviyesinden 1.300 ila 1.600 metre arasında bir platodaki konumu ve kayalık uçurumlarla çevrili olması, onu neredeyse zaptedilemez kılmış.

ALİNYA KALESİ

Bazıları tarafından “Azerbaycan’ın Maçu Piçu’su olarak adlandırılan Alinya Kalesi, Nahçıvan’ın Culfa bölgesinde 8. yüzyıldan kalma bir dağın tepesindeki kalenin yakın zamanda yeniden inşası. Aşağıda yer alan vadideki Alinja köyüne bakan kale, yenilmezliğiyle ünlü. Güçlü Moğol hükümdarı Timurlenk’in 1401’de kaleyi fethetmesi 14 yıl sürmüş. Yüzyıllar önce Atabaylar devletinin hazinesini barındırıyormuş. Yaklaşık 2.000 dik basamak ile çıkılan kaleye tırmanış yorucu ama bu çabaya veya muhteşem manzaralara değer!

İlgili Haberler