İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Bakü’nün en iyi modern sanat alanları

yazar Kadir Toprakkaya

Azerbaycan’ın hareketli başkenti Bakü, sanat ve kültürle dolu… Bakü, bölgenin sanat merkezi olmasıyla ünlü ve ziyaretiniz sırasında keşfedilecek çok sayıda müze sunuyor. Modern sanatın özellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkması, Bakü’de farklı modern sanat alanlarının açılmasına yol açmış. Bu yazıda, sizi sanatsal ve kültürel deneyime olan susuzluğunuzu giderecek Bakü’nün en iyi modern sanat alanarı ile tanıştırıyoruz.

MODERN SANAT MÜZESİ

Bakü Modern Sanat Müzesi, son 70 yılın en iyi Azerbaycanlı ressam ve heykeltıraşlarını bir araya getiren ve çoğunlukla avangart olmak üzere 800’den fazla parçadan oluşan bir koleksiyona sahip. Abşeron Yarımadası’nın manzaralarından ilham alan 1960’ların Azerbaycanlı sanatçılarının canlı vuruşlarına ve Picasso ve Dali gibi Avrupalı ​​ustaların eserlerine hayran kalacaksınız. Bu arada, iki katlı binanın şık tasarımı ve açık alanı, oldukça rahatlatıcı bir atmosfer yaratıyor.

YARAT ÇAĞDAŞ SANAT MERKEZİ

2011’de kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir sanat organizasyonu olan Yarat, gelişmekte olan Azerbaycan sanatının merkez üssü. Adını Azerice “yaratmak” anlamına gelen kelimeden alan organizasyon, düzenli olarak yeni yerel ve küresel trendleri vurgulayan sergilerin yanı sıra eğitim atölyeleri, gösterimler ve önde gelen yerel ve uluslararası sanatçı ve film yapımcılarının yer aldığı söyleşilere ev sahipliği yapıyor. Yarat’ın şehirde çeşitli mekânları var. Bunlardan en önemlisi, Hazar sahilindeki eski bir donanma gemisi atölyesinde yer alan Yarat Çağdaş Sanat Merkezi.

GAZELLİ SANAT EVİ

Merkezi Nizami Caddesi’nin hemen dışındaki muhteşem fin-de-siecle binaların arasında yer alan bu şık ve çağdaş galeri, resim ve fotoğraftan grafik ve enstalasyona kadar farklı formatlarda çalışan önde gelen uluslararası sanatçıları temsil ediyor ve Londra ve Bakü’de sergi alanları bulunuyor. Uluslararası görünümüne rağmen Gazelli Sanat Evi, Azerbaycan ve çevre bölgenin anlaşılmasını teşvik etmeye özel olarak odaklanıyor.

Bakü'nün en iyi modern sanat alanları
HAYDAR ALİYEV MERKEZİ

Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in hayalini kurduğu, modern mimarinin mutlak bir şaheseri olan ve 2014 Londra Tasarım Müzesi’nde “Yılın Tasarımı” ödülünü kazanan bu muhteşem akıcı bina, düzenli olarak büyük sergilere ev sahipliği yapan bir oditoryuma, müzelere ve sanat galerilerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bodrum katında inanılmaz bir klasik araba koleksiyonu da var.

SELAM SİNEMA

Bakü’nün Rus Molokan topluluğunun tarihi ibadethanesinde yer alan bu topluluk alanında belgesel film gösterimleri, sergiler, eğitim kursları ve atölye çalışmaları düzenleniyor. Eşitlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik gibi temaları ele almak, yerel film yapımını desteklemenin yanı sıra Selam’ın misyonunun önemli bir parçası. Açık teras ise genç yaratıcılar için popüler bir buluşma yeri.

İlgili Haberler