İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Ekrem İmamoğlu: İstanbul’da 2-3 haftalık kapanma şart!

yazar Cenay Toprakkaya

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehirdeki atık suyu toplayıp deşarj ederek karbon salınımını düşürecek ileri düzey biyolojik arıtma tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Bakırköy’deki Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2. Kademesi’nin açılışı için düzenlenen törende konuşan Başkan Ekrem İmamoğlu, pandemi sürecinin tek başına maske ve mesafe ile tanımlanacak bir süreç olmadığını belirterek; “Covid-19 süreci ne yazık ki ülkemizde ve İstanbul’da çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Hiç kimse bu konuda görmezden gelme ya da duymama konumuna ge-le-mez! Her birey de sorumlu, her birey sorumluluk içerisinde hayatını değiştirmek mecburiyetinde. Bizim gibi yöneticilerin de doğruları söyleme ve en doğru metotlarla tedbir almayı aksatmama konusunda hareket etme mecburiyeti var” dedi.

“İSTANBUL’DA KONTROL DIŞI SÜREÇ YAŞIYORUZ”

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre hasta sayısının yüzde 50’sinin İstanbul’da görüldüğünü hatırlatan İmamoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “İstanbul’da gerçekten kontrol dışı bir süreç yaşıyoruz. Ben de bunu deneyimledim. Görüyoruz ve buradaki herkes farkında ki bu iş mart, nisan, mayıs dönemindeki gibi değil. Çünkü çok yakın çevremizde çember gittikçe daralıyor ve herkesin hastalandığını görüyoruz. Salgının yedinci ayına geldik. Her geçen gün artan bu sayıyla hastanelerde yoğunluk oluştuğunu, hasta yatak sayısı konusunda bazı hastanelerde artık zorlanıldığını hep birlikte yaşıyoruz.

ibb başkanı ekrem imamoğlu
AÇIKLANAN RAKAMLARA HALK İTİBAR ETMİYOR

Salgın gibi seferberlik gerektiren ortamlarda, herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Hep beraber ortak akılla çalışmak zorundayız. Nüfusu İstanbul’dan az olan Avrupa ülkelerinden daha az sayı açıklamanın salgınla mücadelede ne anlama geldiğini açıkçası ben anlayabilmiş değilim. Bu sayı açıklama konusunda ‘toplumun gerçekleri konuşmuyorsunuz’ anlamındaki intibaının oluşmasına katkı sunan bazı yetkililerin bu tavrını ben anlayabilmiş değilim, çözemiyorum bir türlü. Madem biz nüfusu 10 milyonu bile aşmayan bir kısım ülkelerden, 83 milyonluk ülke olarak çok daha iyi durumdaysak, dünyanın gelip bunu incelemesi, bizi alkışlaması ve bizim de bunu bütün dünyaya insanlık adına anlatmamız gerekir. Eğer bu açıklamalar, bu sayılar doğru değilse, ben bir faydasını çözemiyorum. Bir çözen varsa anlatsın ve ben de alkışlayayım.

BİLİM DANIŞMA KURULU’NU KURDUK

Mart’tan beri akılla ve bilimle hareket etme konusunda doğru yönlendirilmek için Bilim Danışma Kurulu’nu kurduk. Her daim onların ortaya koyduğu fikirleri alarak uygulamalarımıza ekledik. Ben İstanbul adına konuşmak zorundayım. Madem işin yarısı İstanbul’da, madem Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hususlarla ancak süreci teminat altına alabiliriz, o zaman benim de bu anlamda bütün doğruları bütün vatandaşlarımızla ve yetkilileri uyararak paylaşmak zorunluluğum var.

BİLİM KURULU BİZE 2-3 HAFTALIK KAPANMAYI ÖNERDİ

Bilim Danışma Kurulu, özellikle bulaştırılıcı bu sürecin çok hızlı ilerlediğini vurgulayarak, bu dönemi radikal bir şekilde kontrol etmek adına 2-3 haftalık bir kapanmanın ve özellikle bu sürecin ardından da takibin, güçlü bir takip sisteminin, yani filyasyon ve bu vesile ile de kontrollü bir açılma döneminin başlatılmasının şart olduğunu bize önermektedir. İstanbul için kapanmanın böylesi bir düzelmeyi ortaya koyacağını bilim bize ifade ediyorsa, bunu özellikle devletimizin yetkili kurullarının, hükümetin değerli yetkililerinin değerlendirmesi ve İstanbul’a dair bu konuda çok hızlı hareket etmemiz gerektiğinin altını çizelim.”

“VAKA VE ÖLÜM SAYISINI AŞAĞI ÇEKMEK ZORUNDAYIZ”

Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu ve 2-3 haftalık kapanma ile vaka ve vefat sayılarının aşağıya çekilebileceğini belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu; “2-3 hafta fedakarlıkla tırmanmakta olan hasta sayısı ve vefat sayısını bir şekilde aşağıya indirmek zorundayız. Bakın, nisan-mayıs dönemindeki yaza giden bir dönem içinde değiliz. Daha soğuk bir döneme giden bir dönemin başındayız. Kasım ayındayız. Dolayısıyla bilim insanlarını, hekimleri, doktorları dinlediğimde, öngörüleri aldığımda benim de bu uyarıyı yapma zorunluluğum ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler