İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul barajlarında korkutan manzara

yazar Haber Merkezi

Son yılların en kurak dönemlerinden birini yaşayan İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı, Kasım ayının ortasına geldiğimiz bugünlerde yüzde 25’e kadar düştü.

Son günlerdeki sağanak yağışlar da barajlara fayda etmedi, kırmızı alarm zilleri çalmaya başladı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine yansıyan tablolar, Aralık ayını karşılamaya hazırlandığımız günlerde dikkat çekiyor.

istanbul-baraj-doluluk-oranları

KORONAVİRÜS DÖNEMİNDE SU VE TEMİZLİĞİN ÖNEMİ DAHA DA ARTTI

Covid-19 pandemisiyle birlikte ellerin sık sık yıkanması, kişisel temizliğe daha fazla önem gösterilmesi gibi uyarılar ardı ardına yapılırken önümüzdeki kış aylarında “su ve önemi” kavramının hayatımızda çok daha fazla yer alması kaçınılmaz olarak değerlendiriliyor.

YAZ AYLARINDAKİ SU ORANI, SONBAHARIN İKİ KATI!

İstanbul barajlarında “kırmızı alarm” dedirten grafiklerden biri de, son 1 yıllık yağış oranları. Yağışların artması ve baraj grafiklerinin yukarı ivmeye yükselmesi gerekirken her şey tersine döndü, sonbahar aylarındaki baraj doluluk miktarı, yaz aylarının yarısına indi.

Diğer yandan birçok televizyon programında uzmanların Türkiye’de iklim değişikliğine dikkat çekmesi ve dört mevsimin yerini iki mevsime bırakmaya başladığına vurgu yapması da gündemde…

istanbul-baraj-doluluk-oranları-2

SON 10 YILIN EN DÜŞÜK DEĞERLERİ…

Son verilere göre 08 Kasım 2020 tarihinde İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 28.88 olarak kaydedildi. Ancak aynı günün 2011 yılında doluluk oranı yüzde 58.18,  2015 yılında yüzde 68.01, 2017 yılında ise yüzde 56.30 idi. Bu rakamlar son 4 yılda periyodik olarak düştü ve en dip seviyeleri, yüzde 25’leri gördü. 08 Kasım 2020’de yüzde 28.88 verisi, kuraklığın geldiği noktayı özetliyor. 

NELER YAPABİLİRİZ?

Uzmanlar, alınabilecek küçük tedbirler ile su tasarrufu sağlanabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle muslukların gereksiz yere ve gereksiz oranda kullanılmaması, en ciddi tasarruf örnekleri arasında yer alıyor. Tatlı su kaynaklarının sınırlı olması da dikkat çeken hususlar arasında.

İstanbul’da önümüzdeki haftalarda geçtiğimiz aylara oranla daha yağışlı günler bekleniyor. Ancak barajlar için kar yağışının önemi büyük. İstanbul üzerinde oluşan ısı adaları nedeniyle şehir merkezine ve baraj çevrelerine kar yağmamasının, doluluk oranlarına olumsuz etki yaptığı biliniyor. Su talebinin her geçen gün artması İstanbul’da, yeni tedbirleri akıllara getiriyor.

İlgili Haberler