İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İTEF, Mayıs ayına edebiyat katacak

yazar Reha Kadak

Türkiye’nin en önemli edebiyat festivali İTEF -İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 4-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Edebiyatı Takip Ediyoruz” teması ile 10. yılını kutluyor.

Bu yıl İTEF’te, 22 ülkeden 71 yazar, 23 edebiyat profesyoneli; toplam 94 katılımcı ile birlikte  söyleşiler, etkinlikler, atölyeler, konserler ve edebiyat partileri düzenlenecek. Festival, İstanbul’un her iki yakasında birçok mekânda gerçekleşecek. İTEF tüm edebiyatseverleri bekliyor!

Yazdığı kitaplarla kısa zaman içerisinde Finlandiya ve pek çok ülkede en çok satanlar listesinde yer alan Sofi Oksanen, Doğan Kitap’tan yayınlanan Norma kitabıyla 5 Mayıs Cumartesi Bomontiada’nın büyülü atmosferinde okurlarıyla bir araya geliyor!

2008 yılında “Sıfır Atık” hayat tarzını benimsedikten sonra 2013 yılında yayımladığı Zero Waste Home kitabı ile büyük ses getiren Bea Johnson, öğüt vermeden, yargılamadan, kendi hayat tarzı hakkında bilgilerini anlaşılır bir biçimde paylaşıyor. Johnson, minimal bir hayatın faydaları ile “5R: Reddet, Eksilt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür, Çürü” adını verdiği kendi metodu aracılığıyla önyargıları kırıyor.

Almanya’nın ünlü çocuk kitabı yazarı Dagmar Geisler, çocuk hakları ve psikolojisi üzerine kaleme aldığı Bedenim Bana Ait!, Öfkemle Nasıl Başa Çıkarım?, Ben Kaybolmam ki! adlı hem çocukların hem de yetişkinlerin sosyal ve duygusal gelişimine yön veren kitaplarını okurlarına anlatıyor.

Sis Hırsızı’nda büyülü Napoli sokaklarında kaybolan Lavinia Petti ile genç yaşında bir distopya sunan Eilis Barrett Nail Kitabevi’nde, kurguda yeni bir dünya yaratıyorlar. Hayal gücü noktasında birleşen ve yaratıcılığın sınırlarını zorladıkları bu çizgide nelerden ilham aldıklarını anlatan yazarların yarattıkları dünyalarda yolculuğa çıkarıyor.

AB Edebiyat Ödüllü yazarlar Peder Frederik Jensen, Marente de Moor, Edina Szvoren ve Pierre J. Mejlak, kadın erkek ilişkileri, cinsellik, yalnızlık, ruhun karanlık tarafları ve sosyal medya ile kuşatılmış hayatlarımıza odaklanan kısa öykülerinden kurdukları uzun köprülerden geçerken edebiyatın özgürleştirici, yakınlaştırıcı ve birleştirici yönlerini tartışıyor ve dilin sınırlarını inceliyorlar.

10 Mayıs’ta OT Dergi etkinliğinde Sinem Sal, Dündar Hızal, Kutub Şimşek dinleyicilere kuruluş hikâyesini, dergiciliği, sayıların nasıl çıktığını ve nelere önem verildiğini aktarılırken okurun soruları üzerinden öykü ve şiir yazımı gibi eksenlerde edebiyat üreticiliği tartışıyor.

itef
KargArt’ta 6 Mayıs Pazar günü “Editörü Yazara Soruyor” isimli etkinlikte Ayfer Tunç, son romanı Aşıklar Delidir ya da Yazı Tura’nın hazırlanış serüveni hakkında editörü Mustafa Çevikdoğan’ın sorularını cevaplıyor.

İlk kitabı Marx ve Oyuncak Bebek ile geçtiğimiz yıl Fransa’nın en önemli ödüllerinden Goncourt İlk Roman Ödülü’ne layık görülen Maryam Madjidi, eserinin Türkçede Profil Kitap’tan yayımlanmasının ardından ilk kez Türkiye’deki okurlarıyla buluşuyor! İnsanın yeryüzü serüveninde dilin oynadığı roller üzerine düşünüp üreten iki yazar, Maryam Madjidi ve Tarık Tufan, “Aidiyet ve Yabancılaşma Sarkacı Olarak Dil” başlıklı konuşmada bir araya geliyor.

Sanatın türlü alanlarıyla yoğrulmuş çok disiplinli bakış açısıyla “görsel-şiir” kavramını yeniden inşa eden Frank Schablewski ve Alman lirik şair Max Czollek “Kültürlerarası Şiir” etkinliğinde sınırları altüst ediyorlar.

itef

Türk edebiyatının en önemli polisiye yazarlarından Ayşe Erbulak, dünya edebiyatı başlığında Çağdaş Danimarka edebiyatının adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından Peder Frederik Jensen’i ağırlıyor. Bir diğer etkinlikte ise Kayıp Çocuklar kitabıyla ses getiren Norveç’in ünlü çocuk kitabı yazarı Lars Joachim Grimstad, Ayşe Erbulak moderatörlüğünde Norveç edebiyatını konuşuyor.

Noa Shabtai’nin sekiz aylıkken vefat eden babasının hayatı ve edebi kişiliğinin serüvenine dayalı “My Father Ya’akov Shabtai” belgeseli Türkiye’de ilk kez kargArt’ta 7 Mayıs Pazartesi izleyicilerle buluşuyor.

Çağdaş Danimarka edebiyatının adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından Peder Frederik Jensen’in sert, yoğun ve kışkırtıcı üslubu ile Berrin Karakaş’ın belaları ve mucizeleri aynı potada eriten poetik dilinin yanında Murat Yalçın’ın çarpıcı imgelerle beslediği yetkin vecizeleri bir araya geliyor.

Gerçekle absürt, komikle trajik arasında ip cambazlığı yapan Marente de Moor’un her şey yolundaymış gibi yaşamlarına devam eden ancak olduramayan karakterlere mercek tutan öyküleri ve Gözde Kurt’un hem bilinmezin ardından samimiyete doğru yelken açan hem de ihtimallere ve meydan okumaya dair umut dolu romanı, iç huzuru arayış bağlamında tartışılıyor.

itef

Nermin Yıldırım ile Lavinia Petti, Seray Şahinler Demir moderatörlüğünde unutmanın bir lütuf mu yoksa bir lanet mi olduğunu, tersi olan hatırlama eylemi ekseninde irdeliyorlar.

Tarabya Kültür Akademisi’nde konuk sanatçı olarak bulunan Berlinli yazar Katerina Poladjan ve yazar İmre Török, Dilşad Budak ile hatırlama sürecine ilişkin bir söyleşi gerçekleştiriyor. Edebiyat geçmişi günümüze nasıl ve hangi etkilerle taşıyor? Her iki yazar da kahramanlarının geriye yolculuk yaptıkları romanlarından bölümler okuyor.

Spoken Word işbirliği kapsamında “Büyüklere Masallar” ve “Edebiyatı Takip Ediyoruz” temaları altında sözlü performanslar sahnede ağırlanıyor.

Utku Uluer ve FABİSAD üyeleri Zeynep Çolakoğlu, Murat Arda ve Burak Bayülgen fantazya, korku ve bilimkurgu türlerinin ilk örneklerinden itibaren edebi anlamda müziği nasıl etkilediğini masaya yatırıyor.

Edebiyatın mevzusu nedir? Günümüz edebiyatında okur nereye, yazar nereye gitmektedir? Sibel Öz ve Yasemin Yazıcı, Ercan Yılmaz moderatörlüğünde bu soruları cevaplıyor.

A. Orçun Can’ın kaleme aldığı “genç işi” çocuk romanları Gökyüzüne Düşen Kız ve Yeryüzünden Gelen Adam ile Nil ve Aksel’in macerasına ortak oluyoruz.

14–18 yaş arasındaki öğrencilerle takip ettikleri yazarları buluşturmayı hedefleyen “Arkadaşım Edebiyat” projesi, İstanbul’da öğrencilerle yabancı yazarları ve Astrid Lindgren Anma Ödülleri adayı Fatih Erdoğan’I yeniden bir araya getiriyor.

İTEF, Kalem Ajans’ın desteği ile 7 yıldır aralıksız yerli yazar ve yayıncıların, yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan Profesyonel Buluşmalar Programı kapsamında 20’den fazla edebiyat profesyonelini İstanbul’da ağırlıyor.

itef

İlgili Haberler