İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Kılıçdaroğlu: Bu toprakların hakkıdır o tablo!

yazar Cenay Toprakkaya

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kenti 1453’te fetheden Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinde yapılan orijinal tablosunu, Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s müzayede salonunda geçtiğimiz 25 Haziran’da gerçekleştirilen müzayedede satın almıştı. Tablo, yaklaşık 2 aylık sürecin ardından 26 Ağustos’ta yuvasına dönmüş, İBB’nin Saraçhane’deki merkez binasında özel olarak tasarlanan depoda dinlenmeye alınmıştı.

TABLO İÇİN ÖZEL DEPO VE SERGİ ALANI OLUŞTURULDU

İBB, tablo için tam güvenlikli ve iklimlendirmeli özel korumalı depo alanı oluşturdu. Depoda, Rönesans dönemine ait bir eserin korunması için gerekli koşulların sağlandı. Depo alanına üç özel korumalı hava sızdırmaz kapıdan geçilerek girilebiliyor. Alanda ayrıca, tablonun saklanma koşullarını sağlayacak şekilde özel iklimlendirme ve nem dengeleyici sistem bulunuyor. Özel gazlı yangın söndürme sistemi oluşturulan depoda eserin tam güvenliği de sağlandı. Aradan geçen sürede, tablonun dinlendirildiği salon yeniden düzenlendi.

İMAMOĞLU: FATİH, ANADOLU’NUN YETİŞTİRDİĞİ EN ÖZEL İSİM

İstanbul’un kurtuluşunun 97. yıldönümünün kutlanacağı 6 Ekim’de halka açılacak tablonun öngösterimi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte eski CHP Genel Başkanları, eski bakanlar, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, milletvekilleri, belediye başkanları ve İBB Meclis Üyelerinden oluşan konuklarını kapıda karşıladı. Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, daha sonra kameraların karşısına geçti. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet’in Anadolu topraklarının yetiştirdiği en özel isimlerin başında geldiğini vurgulayarak; “Fatih Sultan Mehmet, yalnızca gencecik yaşında İstanbul’un fethedilmesini sağlayan cesaret, strateji ve liderliği ortaya koyduğu için değil, çok farklı özellikleriyle müstesna bir isim” dedi. İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“TABLONUN NİHAYET VATANINA DÖNMÜŞ OLMASI GURUR VERİCİ”

“Tablonun nihayet İstanbul’a, ait olduğu topraklara, kendi vatanına, bu güzel şehrine dönebilmiş olması hepimize mutluluk ve gurur veriyor. Tablo için gerekli her türlü saklama ve güvenlik koşullarını sağladık. Saraçhane Belediye Sarayı binasında, özgün fonksiyonunda da sergi salonuydu burası. Ancak yıllarca farklı amaçlarla kullanıldı. Şu anda ilk haline dönüştürülmüş durumda. Binanın mevcut duvar ve döşemelerine dokunmaksızın, kendi iç karkası ile ayakta duran, hafif ahşap elemanlarla yeni bir duvar ve döşeme sistemini o odada inşa ettik. Oluşturduğumuz yeni sergi yüzeyleriyle, izleyicinin eserle buluşurken yaşayacağı deneyimin zenginleştirilmesine dönük bir dekorasyonla süreci tamamladık. Tablonun sergilenmesine yönelik çalışmalar, Prof. Dr. Nurhan Atasoy küratörlüğünde yürütüldü. Emeklerine çok teşekkür ediyoruz.”

Kemal Kılıçdaroğlu
KILIÇDAROĞLU: BU TOPRAKLARIN HAKKIDIR O TABLO

Tablonun ilk gösterimi öncesinde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu ise duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Sizler ne kadar heyecanlıysanız, ben de o kadar heyecanlıyım. İstanbul’u fetheden, çağ açıp, çağ kapatan bir liderin, bir önderin, bir kahramanın portresini hep birlikte izleyeceğiz, göreceğiz. İstanbul, üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, kadim bir kent. Sadece bizim tarihimiz açısından değil, dünya tarihi açısından da çok önemli bir kent. Ve o kenti alan, o kenti yöneten bir kişiyi, bir İtalyan ressam Bellini portreye, tuvale aktardı. Ve bizler, yüzyıllar sonra bu portreyi İstanbul’u yöneten ve İstanbul’a getiren İBB Başkanı’mıza teşekkür ederiz. Bu toprakların hakkıdır aslında o tablo. Dolayısıyla, İstanbul’a yakışan bir tablodur. Dünyaya da yakışan bir tablodur.”

İlgili Haberler