İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Tablet ve cep telefonları çocukları mutsuzluğa itiyor

yazar Kadir Toprakkaya

Günümüzde tablet ve cep telefonları teknolojilerinde yaşanan büyük gelişim, çocuk sahibi aileleri de büyük oranda rahatlatmış durumda. Tabletten oyun oynamaya ya da çizgi film izlemeye dalan çocukların bakımı, eskisine oranla bir hayli kolay. Ancak pedagoglar uyarıyor; aşırı oranda tablet ve cep telefonu kullanımı, çocukları depresyona itiyor.

KOLAYCILIĞA ALIŞTIRIYOR

Pedagoji uzmanlarına göre tablet ve cep telefonları, son derece kolay kullanılabilmeleri ve hızlı olmaları nedeniyle çocukları kolaycılığa ve bencilliğe itiyor. Kişiliğin gelişmeye başladığı çağlarda her şeyin hızla istedikleri gibi olmasına şartlanan, bilgisayar oyunları nedeniyle kazanma hırsıyla yetişen çocukları ise, ilerleyen yıllarda ciddi problemler bekliyor. Günün büyük bölümünü tablet başında geçiren çocukların el becerisi, pratik beceri, psikomotor gelişim gibi konularda da geri kaldığını ifade eden uzmanlar, kolaycılığa bu denli alışmanın kendine yetemeyen mutsuz bir kişiliğin temellerini attığını öne sürüyorlar.

MUTLAKA SINIRLAMA GETİRİLMELİ

Uzmanlara göre, çocuklara tablet ve cep telefonlarını tamamen yasaklamak da çözüm değil. Bu durumda da farklı sorunlar yaşanacağını belirten pedagoglar, en iyi çözümün günlük tablet ve cep telefonu kullanımına kısıtlama getirilmesi olduğunu dile getiriyorlar. Arta kalan zamanlarda ise çocukların gerçek oyuncaklarla oynaması, zihinsel ve fiziksel gelişimlerini sağlayacak aktivitelerde bulunması ve sosyal hayatta yer alması öneriliyor.

İlgili Haberler