İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Ünlü dans topluluğu Lezginka, Cemal Reşit Rey’de!

yazar Pınar Baltacı

Dağıstan Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu “Lezginka“, 60. yılına özel bir gösteriyle 25 ve 26 Ocak tarihlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. Kılıç danslarının, akrobatik şovların, büyülü müziklerin ve davul performanslarının yer alacağı program, saat 20.00’de başlayacak ve bir buçuk saat sürecek. Topluluk, Türkiye ile Rusya arasında “2019 Kültür – Turizm Yılı” anlaşmasının imzalanması sebebiyle, 60. yılına özel hazırladığı gösteriyi ilk kez Türk izleyicisinin beğenisine sunacak.

Dağıstanlı topluluk Lezginka, CRR’deki performanlarında Rutullerin Dansı, Gorski Dansı, Köyde Şenlik, Kumukların Dansı, Dağlıların Dansı, Nogayların Dansı ve Selam Dansı’nın da aralarında olduğu 16 farklı performans sergileyecek. Lezginka, devlet sanatçısı unvanına sahip 45 dansçıdan oluşuyor. 100’ün üzerinde dans seçkisiyle topluluk, 33 etnik halktan oluşan Dağıstan’ın yanı sıra Kuzey Kafkas ve Rus halklarının folklorunu de barındırıyor.

60 YILLIK DANS TOPLULUĞU…

Dağıstan Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu, “Lezginka” adıyla 1958 yılında kuruldu. Topluluğun başkanlığını 1993 yılından bu yana Rusya Federasyonu Onur Ödülü sahibi ve kültür emekçisi Canbolat Magomedov üstlenirken, sanat yönetmenliğini ise Rusya Federasyonu Onur Sanatçısı Zalimhan Hangereyev yapıyor. Topluluğun Türkiye temsilciliğini, yine Dağıstan kökenli olan Gazi Aydemir üstleniyor.

5 KITADA 5 BİN GÖSTERİ, 50’DEN FAZLA ÖDÜL…

Lezginka, kuruluşundan bu yana Amerika, Avusturalya, Japonya, İspanya, İtalya, Fransa, Portekiz, Almanya, Çin, Vietnam, Mısır, Yeni Zelanda, Portekiz gibi ülkeler dâhil olmak üzere dünyanın 5 kıtasında, 80’i aşkın ülkede gösteri gerçekleştirdi. Topluluk, sahne aldığı 5 binin üzerindeki gösteriyle 30 milyondan fazla izleyiciye ulaştı. Ayrıca, dünyanın en tanınmış profesyonel dans festivalleri ve yarışmalarında 50’den fazla ödül kazandı. Etnik çeşitlilik açısından dünyada bir benzeri olmayan etkinliğin biletleri, İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu Gişesi ve Biletix’ten temin edilebilir.

Lezginka

İlgili Haberler