İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Profesyonel yüzücü Faruk İlgüy: Niyetim kimseyi üzmek değil, sadece yüzmek!

yazar Yeliz Sancaktaroğlu

Profesyonel yüzücüler büyüleyicidir. Sanki profesyonel yüzücülerin insanüstü yetenekleri vardır. Vücutlarını inanılmaz sınırlarda zorlayabilir en zor hareketleri sanki çok sıradan bir şeymiş gibi yapabilirler. Gerek oldukça garip ritüelleri ve üstün başarılar vardır. Bu üstün başarılı, açık su, uzun  mesafe ve soğuk su yüzücülerinden biride Faruk İlguy. 2017- 30 Ağustos başlangıcı ile bitiş ise; 1 Eylül’de İngiltere (Dover kentin’den)- Fransa arası mesafede yüzmüştür. Duble  68 km olsa da 75 km ile yani 20 saat 53 dakikada “MANŞ DENİZİ”ni geçerek sayesinde bir rekor daha kırılmış oldu. Ödül yıl sonun da sertifika ile verildi. Kendisinin bir çok  madalyası, sertifikası ve ödülleri bulunmaktadır…

YELİZ SANCAKTAROĞLU

Faruk İlguy ve ekip arkadaşlarının, Kadıköy’den Suadiye’den, Kınalı Adaya uzun mesafe yüzmek ve Kartal’dan Büyük Ada’ya yüzmek gibi örnekleri de vardır.

Sayın Faruk İlguy kendinizi bize tanıtabilir misiniz?

1976 yılın da Almanya Berlin’de doğdum. Daha sonra ailemle 7 yaşına kadar kalıp birlikte Ankara Kırıkkaleye  döndük. İlk, Orta ve Liseyi öğrenimimi  memleketim de tamamladıktan sonra, Üniversite eğitimim için İstanbul’a ailem ile birlikte göç etmek durumunda kaldık. 1994 Yılında İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği’ne girdim ve 1998 yılında Üniversite’yi bitirdim. Şu anda Orman Mühendisliği ve Yüzme Antrenörü olarak hayatıma devam ediyorum. Profesyonel olarak her iki işte de çalışıyorum. Orman Mühendisi olarak, Göktürk ve Bahçeköy’de Orman fidanlığımız var üretim işleri yapıyoruz. Bunun yanı sıra yüzme antrenörlüğü hem yeni başlayanlara ya da tekniklerini ileri seviyeye götürmek isteyenlere yardımcı oluyorum. Bu şekilde hayatıma devam ediyorum.

Yüzmeye nasıl başladınız?

2006-2007 yılları arasında koşuyordum. Fakat sonra bir sakatlık geçirdim. Bel fıtığı ve boyun fıtığı başlamıştı. Yataktan kalkamayacak şekilde ağrılar çekmeye başladım ve çok sıkıntılı zamanlar geçirdim. O zamanlar Ümraniye Devlet Hastanesin’de Doktor hocamıza danıştık. Daha önce gittiğim hastanelerde acil ameliyat istediler aksi takdir de felç kalabileceğimi söylediler. Doktor bey bana hemen teşhis koydu. Ameliyat olacak kişinin bu aşamada olamayacağını belirtti; “Sana Fizik Tedavisi ve Yüzme önereceğim” dedi. Bende acil yüzmeye başladım. Yüzüstü (serbest stil) yüzme bel fıtığı, sırt üstü ise boyun fıtığım içindi. Yaz tatillinde bir dönem ara verdim ve ağrılarım aynı yerden tekrar başladı. Artık anladım ki yüzme benim hayatım olacaktı. 2007 yılından beri hem sağlığım hem de sporum olarak yüzüyorum.    

Uzun mesafe yüzücüsünüz? Nerelerde yüzdünüz?

Biz ekip halinde yüzüyoruz genelde, uzun mesafede 2021 Haziran’da Sochi’den Giresun’a kadar 420 km yüzdük. (Sochi, Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunmaktadır). 2020 Temmuz ve 2022 Temmuz’da Anamur’dan Kıbrıs’a yine uzun mesafede 70- 75 km yüzerek bitirdik. Yine 01 Eylül 2017 de İngiltere Dover Kentin’den- Fransa arası mesafe 68 km olsa da 75 km ile yani 20 saat 53 dakikada bitirdik…  Böylelikle bir rekor daha kırmış olduk. Ödül yıl sonunda sertifika ile verildi. 

Suyun rahatlatıcı sesi ve düzenli nefesinizin sesi yüzerken meditasyon yapıyorsunuz gibi bir etki yaratıyor mu?

Uzun mesafe yüzerken kafamızı dinliyoruz, doğayı dinliyoruz. Denizin altını görüyoruz, bazen suyun dibindeki canlıları izliyor, balık çeşitlerini görüyoruz. Uzun yüzmelerimizde Köpekbalıklarına karşı ayaklarımıza “Köpekbalığı Savar” kullanıyoruz.  En güzeli de nadiren yunuslar geliyor yakınımıza bizimle beraber yüzüyorlar, mesela  Sochi’den Giresun’a yüzerken yunuslar bizim peşimizi hiç bırakmadı. Hepsi gemimizin etrafında yüzüyordu. Belki de bizi büyük canlılardan korudular. Bunlar 1,5-2 metreye ulaşan yunuslardı… Uzun mesafe yüzdüğünüz zaman her konuyu  geriye atıyor ve unutuyorsunuz. Bir taraftan üzülüyoruz keşke birçok insan bunu yapabilse diye düşünüyoruz. Huzur veriyor, stres seviyesini azaltıyor  ve tam anlamıyla resetliyoruz. Gerçekten kendi adıma çok mutlu oluyorum. 

 Antrenman olarak nerelerde yüzüyorsunuz?

Kadıköy’de  Suadiye’den Kınalı Adaya yüzmek, Kartal’dan Büyük Ada’ya yüzmek gibi örnekler. İstanbul Boğazı’ndan Kuzguncuktan karşı yakaya, Ortaköy’e gidip gelme şeklinde… Sonra Bebek akıntı burnunda ekip arkadaşlarımızla birlikte akıntıya karşı yüzme  gibi antrenmanları yapıyoruz. Bu şekilde yüzüyoruz.

Yüzerken çok anınız olmuştur, bizlere anlatabilir misiniz? 

Örneğin ; Kız Kulesi’ne doğru yüzdük hava çok sisli idi, normalde kıyıya 200 -300 metrelik bir mesafe ve sahil çok yakınken ama bir anda biz dönerken sis bastırdı. 400 -500 mt lik  deniz mesafesini 15 dk yüzdük, anladık ki ters yöne yüzüyor ve kabolmuşuz. Bu enteresan bir anıdır bizim için…

Diğer bir anı…

Bir sefer de Karadeniz’den Marmara’ya doğru akıntıyla birlikte yüzeriz diye düşündük, sonra kıyıdan uzaklaşınca ters akıntıya yakalanabiliyorsunuz, akıntıyla birlikte yüzeken gemi hattı rotasına girdik. Tabi denizdekiler bizi sahil güvenliğe bildirmişler. Sahil güvenlik botuna bindik, “Komutan, siz yine iyisiniz karşıdan karşıya geçenler var dedi.” Tabi onlar da bizdik…  

Bu güzel sohbet için Sayın Faruk İlguy’a teşekkür ederiz. Kendisini tebrik eder ve başarılarının devamını dileriz.

Manş Denizi (İngilizce English Channel; Fransızca La Manche), Büyük Britanya’yı Fransa’dan ayırıp Atlas Okyanusu ile Kuzey Denizi’ni birleştiren denizdir. Uzunluğu 563 km (350 mil), en geniş yeri ise 240 km’dir (150 mil).

Tarihten günümüze bir alıntı…

Murat Güler Belçika’daki eğitimi sırasında Daily Mail gazetesinin düzenlediği yarışmaya katılarak, Manş Denizi’ni geçme amacıyla girişimde bulundu. 8 Ağustos 1950 tarihindeki ilk denemesinde 21 saat 15 dakika boyunca denizde kalan Güler, ikinci denemesini gerçekleştirdiği 5 Eylül 1950 günü ise 21 saat yüzdükten sonra İngiltere sahiline 2 mil kala denizden çıktı.[2] 10 Ağustos 1954’teki denemesinde ise denizi, 16 saat 50 dakikada yüzerek geçmeyi başardı.[3] Fransa sahillerindeki Calais’den denize giren ve İngiltere’nin sahil kenti Dover’a kadar yüzen Murat Güler, böylece Manş Denizi’ni geçen ilk Türk oldu. Bu başarısıyla 1954 yılında Türkiye’de Yılın Sporcusu seçildi.

İlgili Haberler