İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul’da “Depozito Zirvesi 2019” yapıldı

yazar Kadir Toprakkaya

TÜÇEM Çevre Eğitimi ve Atık Yönetimi Derneği ile RELOOP Çevre Platformu’nun ortak organizasyonu ile Türkiye, Orta Doğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri bölgesinde bir ilke imza atıldı. Türkiye’de tek kullanımlık içecek ambalajlarının Depozito İade Sistemi’ne geçiş politikaları ve en iyi uygulamalar konulu “Depozito Zirvesi 2019”, uluslararası boyut kazanarak Barcelo Hotel Taksim İstanbul’da yapıldı.

“BÖLGEDE BİR İLKE İMZA ATTIK”

Zirvenin açılış konuşmalarını, ev sahibi TÜÇEM Derneği Başkanı Aynur Acar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz yaptı. Aynur Acar, TÜÇEM Derneği’nin “İklim Değişikliği Eylem Planları” kapsamında önemle ele aldığı Depozitıo İade Sistemi’nin Türkiye’ye uygulanacak olan en güzel ve en elzem proje olacağını belirterek, şunları ifade etti: “Bölgesel olarak bir ilk olan Depozito Zirvesi 2019, yoğun kayıt ve katılımla büyük ilgi görmüştür. Kanada, Brüksel, Almanya, Norveç, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye’den katılan konusunda profesyonel konuşmacılarımız ile de takdir ve beğeni almıştır. Zirve, Türkiye’nin bazı illerinden; Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve Balkanlardan gelen katılımcılar tarafından da son derece başarılı bulundu. Komşu Arap ülkelerinden de sunumlar talep edildi. Böyle bir etkinliğe, Depozite İade Sistemi gibi bir konuya bölgemizde öncü olmak gurur verici.

Depozito Zirvesi 2019
DENİZLERDEN ARTIK BALIK YEMİYORUZ, PLASTİK YİYORUZ

Dünya’nın gidişatı, iklim değişikliği ile kontrol altına alınamaz boyuta gelmiştir. Allah tüm canlılara bu evrende görevler vermiş, tüm canlılar görevlerini hakkıyla çevreye zarar vermeden yaparken; evrene en büyük ihaneti yapan insanoğlu, çevre kirliliğinin en büyük sebebidir. İnsanın neden olduğu, çevreye ve doğaya gelişi güzel her yere attığı çeşit çeşit ambalajlar doğada yok olmayıp; doğal alanlarımızı, kıyılarımızı, denizlerimizi ve hatta denizleri aşarak okyanuslarımızı had safhada kirletmiştir. Okyanuslarda oluşan plastik adaları, zaman içinde tüm canlı türlerini yavaş yavaş yok etmeye başlamış, denizdeki canlıları ve ekosistemi oksijensiz bırakarak, her geçen gün daha da büyük zararlar vermeye devam etmektedir. Küresel Isınmanın sebep olduğu iklim değişiklikleri ve artan hava sıcaklıkları da illerimizi olumsuz etkilemektedir. Mahsulümüzde üretim düşüşleri, göllerimizde kurumalar, yeraltı sularımızda çekilmeler ve ormanlık alanlarımızda yeterli yağış alamayan ağaçlarımızın telef olmasına kadar uzanmıştır sorunlar. Diğer taraftan kazanç sağlamadığı düşüncesiyle ormanlık alanlara atılan ve bazı illerimizde bilinçli olarak cam toplayıcıları tarafından ormanın göbeğine dökülen cam ambalajlar ile içinde su kalmış pet şişeler de orman yangınlarına neden olmaktadır. Bunlardan öte söylenecek çok konunun var olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Burada hepimize birey olarak sorumluluklar düşmektedir.”

Depozito Zirvesi 2019
ALANINDA UZMAN KİŞİLERDEN SUNUMLAR…

Depozito Zirvesi 2019’un birinci oturumunda Reloop Platformu CEO’su Clarissa Morawski, “AB Mevzuatı”; Avrupa Şişelenmiş Sular Federasyonu (EFBW) Sürdürülebilirlik Direktörü Ermis Panagiotopoulos, “İçecek Kapları İçin Verimli Toplama ve Sınıflandırma Sistemleri Çağrısı”; Deutsche Umwelthilfe Döngüsel Ekonomi Proje Müdürü Henriette Schneider de “Almanya’da Tek Yön ve Doldurulabilir Doldurma Sistemleri” üzerine sunumlarını yaptılar. Zirvenin ikinci oturumunda ise INFINITUM Genel Müdürü Kjell Olav Maldum, “Norveç Depozito Sistemi ve En İyi Döngüsel Ekonomi Örneği”; Eunomia Araştırma ve Danışmanlık Çevre Politikası ve Ekonomi Müdürü Chris Sherrington, “Ulusal Depozito İadesi Sistemi Uygulama Modelleri”; Tomra Devlet İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Wolfgang Ringel, “Depozito İade Sistemi, Yüksek Oranda Ambalaj Toplamaya Nasıl Yardımcı Olabilir?”; İTÜ Öğretim Üyesi, TÜDİS Proje Koordinatörü Prof. Dr. Erdem Görgün de “Türkiye’de Mevcut Durum ve Türkiye İçin Uygulanabilir Sistem Koşullarını Anlama” başlıklı sunumlarını yaptılar. Zirvenin son oturumunda yer alan tartışma panelini, İSBAK A.Ş. Ar-Ge Müdürü Hakan Çelik yönetti. Tüm konuşmacıların yer aldığı panelde “Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Bir Depozito Mevzuatı Oluşturma”, “Politikalar ve Ekonomik Araçlar”, “Çevreye ve Ekonomiye Faydalar”, “Toplama Hedefleri, Plastik Yasak ve Diğer Faktörler” konuları tartışıldı.

Depozito Zirvesi 2019
DEPOZİTO ZİRVESİ 2020 HAZIRLIKLARI BAŞLADI…

TÜÇEM Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Acar, Depozito Zirvesi 2019 sonrası gelen olumlu dönüşler doğrultusunda 2020 zirvesi hazırlıklarına şimdiden başlanmış olduğunu da belirtti. Aynur Acar, hedeflerinin “Atık Yönetimi”nden çıkıp “Sürdürülebilir Bir Kaynak Yönetimi”ne ulaşmak olduğunu, TÜÇEM kadınlarının her birinin bir atık türünü yöneten uzmanlık alanına sahip olduğunu ve her atık türü için ayrı ayrı büyük faaliyetler gerçekleştireceklerinin de altını çizdi.

“KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ İLE ÇALIŞMALARIMIZA YÖN VERİYORUZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz de konuşmasında “10 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de ilan edilen Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 7153 kanun no ile 29 Kasım 2018 tarihinde kabul edilmiştir. Bakanlık olarak bu çerçevede çalışmalara yön vermekteyiz” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler