İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Azerbaycan’daki UNESCO Dünya Miraslarını keşfedin

yazar Kadir Toprakkaya

Azerbaycan, kültürel ve tarihi öneme sahip birçok değerli simge yapıya sahip eşsiz bir ülkedir. Bazıları, benzersizlikleri ve insanlığın ortak çıkarları için önemleri göz önünde bulundurularak korunmaları ve muhafaza edilmeleri gerekliliği nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanları olarak kabul edilmiştir.

Birincisi, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi’nin bulunduğu Suriçi Bakü Şehri. Yerel halk tarafından “Eski Şehir” veya “Şehir İçi” olarak bilinen şehrin bu kısmı, 12. yüzyıldan kalma surlar ve tarihle dolu oryantal mimari ile çevrili bir açık hava müzesi gibidir. Eski Şehir’deki Şirvanşahlar Sarayı, UNESCO tarafından “Azerbaycan mimarisinin incilerinden biri” olarak tanımlanmaktadır. Bu çarpıcı mimari kompleks, 15. yüzyılda Orta Çağ’a hükmeden Şirvanşahlar tarafından yaptırılmıştır. Sarayın yanı sıra cami, türbe, hamam, köşk, geçitler ve hazne içermektedir.

Azerbaycan Bakü İçeri Şehir

Eski Şehir’in bir diğer önemli kısmı da gizemli Kız Kulesi’dir. İlk yapılış amacı tam olarak bilinmemekle birlikte mimari yapısı günümüze kadar ziyaretçilerini hayrete düşürmektedir. Sonuç olarak, Eski Şehir’in atmosferik duvarları içinde, birkaç bin kişiye ev sahipliği yapan dar sokaklardan oluşan bir labirentin yanı sıra müzeler, anıtlar, sanat galerileri, ruhu dinlendirici müzik eşliğinde lezzetli yemekler sunarak konuklarını ağırlayan geleneksel restoranlar bulacaksınız.

Azerbaycan’daki UNESCO Dünya Mirası Alanları listesinde ikinci sırada Kobustan Kaya Sanatı Kültürel Peyzajı yer alıyor. Burada Azerbaycan halkının antik tarihi, tarih öncesi mağara resimleri ve müzik taşlarıyla muhteşem bir manzarada hayat buluyor. 7.000’den fazla eski petrogliften oluşan şaşırtıcı bir koleksiyonla, gezginler kendilerini 5.000 ila 20.000 yıl öncesine dayanan savaşçıları, hayvanları, tekneleri, avlanmayı, deve kervanlarını ve daha fazlasını tasvir eden resimlerin ortasında buluyorlar. Dahası, ülkenin doğal harikalarından biri olan çamur volkanlarını, ay benzeri bir manzarada Kobustan’ın çok yakınında bulabilirsiniz.

Ve tabii ki Han Sarayı’nın bulunduğu Şeki Tarihi Merkezi, ülkedeki UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne en son eklenen alan olarak dikkatleri çekiyor. Şeki Han Sarayı, eşsiz dış ve iç tasarımıyla 500 yıllık bir çınar ağaçlarının gölgesinde bulunuyor. 18. yüzyılda inşa edilen bu yapı, Azerbaycan’ın en güzel mimari anıtlarından biri. Özellikle sarayın pencereleri, Şeki’nin özgün el sanatlarından biri olan şebekenin mükemmel örneklerini barındırıyor. Bu geleneksel sanatı, tutkal veya çivi olmadan birbirine yerleştirilmiş binlerce renkli cam parçasıyla ahşap kafesleri doldurma tekniği olarak biliniyor. Muhteşem Kafkas Dağları ile çevrili antik İpek Yolu üzerinde yer alan Şeki, Arnavut kaldırımlı sokakları ve kervansaraylarıyla tarihi korumanın mükemmel bir örneği ve aynı zamanda sanat ve zanaatkarların yanı sıra yemek tutkunlarının kendilerini cennette hissetmelerini de sağlıyor.

Genel olarak, Azerbaycan’da yıllarca süregelen koruma kültürü sayesinde tarihi değerler hala hayattayken, modernitenin her geçen gün geliştiğini de görebilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Alanları bunun gerçek kanıtıdır ve ziyaretçilerini pek çok şaşırtıcı ayrıntıyla şaşırtmaya hazırdır.

Azerbaycan'daki UNESCO Dünya Miraslarını keşfedin
Azerbaycan'daki UNESCO Dünya Miraslarını keşfedin

İlgili Haberler